Кога котките спят със „заровено лице“

котка спи Снимка: iStock

К отките са странни същества и често могат да бъдат забелязани да спят на необичайни места и в необичайни позиции. Мъркащите животни спят на някои места и в позиции, които дори не изглеждат възможни. Едно от положенията, в които може да сте виждали котката си да спи, е с лице надолу или с лице, притиснато към нещо. Вероятно сте се чудили какво прави котката ви, когато спи в такава необичайна позиция, дали е удобна и дали тази поза не сигнализира за дискомфорт или страх, който може да изпитва мяукащият спътник.

Защо котките спят със „заровено“ лице

котка спиСнимка: iStock

Основният отговор на въпроса защо котката ви спи с лице надолу е прост - тя просто обича да спи така! Гальовните приятели са изключително гъвкави животни, така че често се чувстват удобно в позиции, които биха били неудобни за повечето видове.

Възможно е това да се дължи на приятното усещане за главата им или на това, че позицията е удобна за врата им. Възможно е също така позицията да е уютна, подобно на тази, в която човек спи с издърпани върху главата си завивки. Не е изключено на котката да ѝ е студено и да спи по този начин, за да затопли лицето и носа си. Може би осветлението в стаята е твърде ярко, затова котето ви спи в това положение, за да блокира светлината, докато дреме.

Dogsandcats.bg

Друга възможна, но по-малко вероятна причина за тази позиция на сън е да се уверите, че предметът, върху който котката спи, е маркиран с нейния аромат. Котките имат многобройни ароматни жлези в лицето си, поради което можете да видите те лицата си по предмети, включително и във вас. Много хора смятат, че котката им търка лицето си в краката им като знак за привързаност, и отчасти са прави.

Вашата котка се чувства достатъчно привързана, за да иска да ви маркира като своя територия, като оставя своя аромат върху вас. Спането с лице надолу ще позволи на тези ароматни жлези да оставят след себе си миризмата на вашата котка, маркирайки територията като своя.

котка спиСнимка: iStock

Внимавайте за медицински проблем, който може да тормози котката ви

Трябва да се направи изключително важно разграничение между това мяукащият приятел да спи с наведена глава, защото му е удобно и между евентуален проблем със здравето. Силното и ясно изразено притискане на главата при котките може да е поради заболяване. Съществуват състояния, които предизвикват болки, дискомфорт, объркване и напрежение в главата на котката. Други причини са травми на главата, високи или ниски нива на натрий в кръвта и излагане на токсини.

Натискането на главата често е поведение, което се развива внезапно. Спането с лице надолу обикновено е обичайно поведение, което започва, когато котката е малка. Гальовните животни, които внезапно започват да натискат главата си към твърди предмети, трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар.

котка спиСнимка: iStock

Спането с лице надолу е напълно нормално поведение за тези напълно необичайни същества, така че не се изненадвайте. Въпреки това бъдете бдителни и следете за поведение, при което главата се натиска твърде силно. Обикновено те са придружени от други странни поведения, като прекомерна вокализация, припадъци, необичайно движение или непровокирана и необичайна агресия. Затова е добре да проверите с ветеринарен лекар, за да се уверите какво е здравословното състояние на мъркащия приятел.

Виж още