Кога примигването на котките е причина за безпокойство

котка отблизо Снимка: iStock

К отките използват почти всяка част от тялото си, за да общуват помежду си и с хората около тях. Спуснатите назад уши може да са индикатор за страх, докато изправената опашка обикновено показва щастлива и приятелски настроена котка.

Гальовните животни използват и очите си, за да общуват. Например, котка с бавно присвиващи очи може просто да означава доволна и спокойна котка. Мяукащите животни са известни с това, че използват очите си, за да мигат бавно, което е знак, че са доволни или изпращат „котешки целувки“ на стопаните си. Ако вашият мяукащ приятел е в добро здраве и лежи наоколо с полузатворени очи или присвити очи, това обикновено означава, че се чувства удобно и се доверява на обкръжението си.

Зениците на котката също могат да кажат много за нейното настроение. Големите, разширени зеници обикновено означават, че вашата котка е нащрек. Това може да е, защото е нервна за нещо, или просто може да означава, че се чувства игрива. По-малките зеници обикновено се появяват, когато котката ви е съсредоточена върху нещо и често се свързва с не толкова приятелско настроение. Ако забележите, че котката ви има свити зеници, дайте ѝ малко пространство, тъй като тя може да се чувства възбудена или агресивна.

котка отблизоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Възможни здравословни проблеми

Докато присвитите очи понякога може да означават спокойна котка, то също може да е знак, че нещо не е наред и може да изисква медицинска намеса. Преди да изпаднете в паника, проверете добре дали няма нещо заседнало в окото н агальовния приятел като прах, мръсотия или нещо друго. Освен да присвива очите си, мъркащият приятел може да се мие прекомерно в тази област в опит да премахне това, което го дразни. Не е изключено да забележите и повишено производство на сълзи и, разбира се, кривоглед поглед.

Ако смятате, че котката ви може да има нещо заседнало в окото, можете да опитате да промиете окото с вода, който, надяваме се, ще премахне чуждия предмет. Ако котката ви не ви позволява да промиете очите ѝ, заведете я на ветеринарен лекар за преглед, особено ако окото се подуе.

Конюнктивитът или възпалението на очната мембрана може да бъде друга причина котката ви да примигва и да гледа странно. Конюнктивитът може да бъде самостоятелно заболяване или може да се открие в тандем с други заболявания на очите. Конюнктивитът обикновено се проявява чрез присвиване на очите, заедно със слузеста секреция, идваща от очите. Котка с конюнктивит може също да има цвят на очите, който е по-мътен от обикновено, но този проблем често се лекува лесно с антибиотични кремове или капки за очи.

Кога трябва да посетим ветеринарния лекар

котка отблизоСнимка: iStock

Ако забележите, че котката ви присвива и има проблеми с тяхното отваряне, силно се препоръчва посещение при ветеринарен лекар. Прашинките или мръсотията, останали в окото на котка, могат да доведат до надраскване на роговицата, а постоянният дискомфорт е свързан с всички проблеми със здравето на очите. Освен това, конюнктивитът може да е признак на друг здравен проблем, като котешки херпесвирус, котешка хламидия или друго.

Проблемите с очите при котките могат да доведат до слепота, ако не се лекуват, така че ако забелязвате очевиден дискомфорт - насрочете посещение при ветеринарния лекар на вашата котка.

Виж още