Кога стопаните на котки трябва да се обърнат към ветеринарен лекар?

котка при ветеринар Снимка: iStock

В ъпрос от читател: кога трябва да се обърнем към ветеринарен лекар? При какви промени в поведението на котките - хранене, поведение и тоалетни навици на котката?

Всяка една промяна в поведението на животното следва да бъде консултирана с ветеринарен лекар като цяло.

Проблемите с тоалетната могат да бъдат поведенчески. Най-често котките не харесват самата котешка тоалетна, самият пълнеж. Може да бъде хормонално стимулиран проблем, на база разгонване. Често промяна в обстоятелствата вкъщи - промени, ремонти, стресови фактори, промяна на жилище и т.н. може да доведе до проблем със здравето. Една част от котките могат да имат дори и кожни проблеми на базата на емоционални такива. Когато останат сами вкъщи могат да направят „овъргрууминг“ синдром. Той се изразява в това, че те започват да се ближат целодневно, а това води до косъмът да изтънява и да изглежда като подстриган. Това не е дерматологичен проблем, психоемоционален.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Реално погледнато собствениците на котки трябва да следят още много други поведения, например: отказ от храна, апатия, трудно качване и слизане от диваните (особено при възрастните) и т.н. Обикновено когато котките започнат да се крият и имат липса на контакт със собствениците, обикновено значи, че нещо ги притеснява. Не винаги е задължително котката да мяука, за да има дискомфорт и болка, особено при по-старите пациенти с ортопедични състояния, като остеоартрози и т.н. По статистика котките доста повече страдат от остоартрити отколкото кучетата.

Препоръката е на шест месеца да се прави профилактичен преглед дори и на младо животно и дори да изглежда добре. Може да се прави и годишен преглед, който се съчетава годишната ваксина, но при положение, че профилактиката и обезпаразитяванията се спазват. Често хората ни питат как е възможно котка, която не излиза и живее в апартамент на деветия етаж да хване бълхи и паразити - качваме ги ние с дрехите.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Виж още