Колко часа спят малките котенца

малко коте спи Снимка: iStock

К отките обичат да спят и никой друг мъркащ приятел не обича съня повече от новородените котенца! Бебетата спят по-голямата част от деня, будни са само за кратки интервали, за да сучат, преди да заспят отново. Това възлиза на средно около 22 часа на ден за най-малките котенца, но това време намалява, когато растат и стават по-активни. За разлика от тях възрастната котка спи около 16 часа на ден.

Котенцата спят около 22 часа през първите си 2 седмици, а около третата седмица това започва да се променя.

Не много, но с развитието на сетивата си котето ще иска да се ангажира по-често със света и дори да придобие способността да спи по-дълбоко по време на кратките си „котешки дрямки“.

Dogsandcats.bg

малко коте спиСнимка: iStock

Ако сте толкова очаровани от котките и техните навици за сън, колкото и ние, вие сте на правилното място! Разполагаме с цялата информация, която може да искате да знаете за котенцата, съня и как да помогнете на вашето коте да получи необходимата почивка, за да расте здраво и щастливо!

Защо котенцата се нуждаят от толкова много сън

Подобно на бебетата, котенцата са нови за света и се нуждаят от сън, за да растат. По-конкретно, те се хранят по време на мимолетното си будно време и незабавно заспиват. Тогава телата им правят магията да превръщат майчиното мляко в мускули, кости, мозъчна тъкан и всички неща, които трябва да се случат, за да пораснат. През това време котенцето е приютено до майка си и котилото, което ги поддържа топло, докато тялото им се учи как да регулира температурата си.

По време на сън мозъкът им е зает не само с отглеждането на неврони, но и с укрепването на всичко, което научават по време на будно състояние. Те знаят, че майка им се грижи за тях, като ги храни и подстригва, което осигурява основата за социализация. Те не знаят много през тези ранни дни, но утешителното присъствие на майката и котилото помага на котето да развие здрави привързаности. Когато всичко се свежда до това, сънят е жизненоважен както за физическото, така и за емоционалното благополучие на котето.

Защо котето не спи достатъчно?

малко коте спиСнимка: iStock

Котенца, които не спят достатъчно, могат да претърпят редица негативни последици, от компрометирана имунна система до прекомерно наддаване на тегло до забележимо безпокойство или агресия. Има много различни причини младото коте да не спи достатъчно, така че нека да проверим някои, за да можете да заключите каква би могла да е причината за липсата на сън на вашето коте.

  • Скука - котетата се нуждаят от много упражнения и умствена стимулация по време на будните си часове, за да са сигурни, че са достатъчно уморени, за да спят добре.
  • Безпокойство - новите котенца са особено предразположени към безпокойство и проблеми със съня, но много котки страдат от нарушен сън и след драстични промени в живота.
  • Болка или дискомфорт - котетата, страдащи от болезнени наранявания или заболявания, може да изпитват твърде силна болка, за да спят, което ги кара да не спят толкова много или често.

Как да помогнете на вашето коте да заспи достатъчно

За да подобрите навиците за сън на вашето коте, опитайте някои от нашите полезни съвети за сън по-долу.

  • Уверете се, че вашето коте има достатъчно време за игра по време на будно състояние, за да сведете до минимум безсънието, свързано със скуката.
  • Осигурете на мъничето топло, безопасно, удобно и лично място за спане, за да му помогнете да спи по-дълбоко.
  • Избягвайте да храните вашето коте близо до времето за лягане, за да сведете до минимум нарушенията на съня, свързани с изпражненията или урината.
  • В противен случай се консултирайте с ветеринарен лекар, за да стигнете до дъното на безсънието на вашето коте и да изключите всякакви свързани здравословни проблеми.

малко коте спиСнимка: iStock

Котенцата са куп пухкави радости, но те спят повече от 90% от времето в началото на живота си. Те се нуждаят от всяка дрямка, която могат да получат, за да продължат да растат щастливи и здрави, което прави съня важно съображение на ранен и по-късен етап от живота.

Виж още