Колко дълго котешкият пърхот остава върху дрехите

котка у дома Снимка: iStock

К отешкият пърхот може да бъде проблем за любителите на котки, които страдат от алергии, особено ако мяукащият спътник обича да се свива в скута ви или на да седи върху вас докато спи. Котешкият пърхот е невидим с невъоръжено око, тъй като е микроскопичен, и със сигурност има пърхот, който остава по дрехите ви.

Котешкият пърхот се задържа по-дълго от кучешкия, тъй като се разпространява по въздуха и може да се задържи в продължение на месеци в дома ви.

Тъй като той лесно се раздвижва и нарушава, може да отнеме време да се отървете от него. Въпреки че перете дрехите си, те ще се сблъскат с други области на натрупан пърхот, който може да остане по вас до 6 месеца.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

Какво представлява котешкият пърхот

Котешкият пърхот е комбинация от мъртви кожни клетки, слюнка и урина и е причинителят на алергиите. Той е микроскопичен и се оказва на места из целия дом, като например по дрехите, спалното бельо, мебелите, завесите, килимите и други повърхности.

Мъртвите кожни клетки се изхвърлят, новите се подменят, а в слюнката се съдържа протеин, известен като Fel d 1. Мъртвите кожни клетки и урината са тези, които предизвикват алергични реакции. За щастие, не всеки е алергичен към пърхот, но всички котки го произвеждат.

Колко време трае котешкият пърхот

Тъй като котешкият пърхот е толкова малък и невидим с просто око, той може да се окаже в абсолютно навсякъде в дома ви. Макар че точният срок на задържане на пърхота не е известен, предполага се, че той може да се задържи в продължение на няколко месеца. Освен това той може лесно да се пренесе в косата и дрехите ни, без да знаем за това.

котка у домаСнимка: iStock

Когато почиствате или галите котката си, алергените попадат във въздуха и въпреки че се утаяват, лесно могат да се раздвижат отново, което води до задържането им за дълъг период от време. Алергените от домашни любимци лесно полепват по меки материали, а пърхотът от домашни любимци може да се задържи по дрехите и други материали в продължение на няколко месеца и да предизвиква алергии до шест месеца след отстраняването на домашния любимец.

Как да почистите котешкия пърхот от дрехите си

Очевидно е, че прането на дрехите ще помогне за премахването на пърхота, но те ще трябва да се перат редовно, заедно с всички други текстилни елементи в къщата, като завеси, спално бельо и одеяла. Инвестирайте в уреди за почистване на косми (напривер ролка) и търкаляйте дрехите си често, особено след като сте погалили котката си или сте седнали на дивана, където е била котката ви.

Хубавото е, че има какво да направите, за да намалите поне малко наличието на котешки пърхот в дома. Ясно е, че той няма да изчезне напълно, но с някои лесни стъпки, ще може да направите някои значителни подобрения.

1. Уверете се, че котката ви е здрава

Ако изглежда, че котката ви произвежда повече пърхот от обикновено, може да се консултирате с ветеринарния си лекар. Акарите, бълхите или дрождите могат да предизвикат сърбеж и да повлияят на здравето на кожата на котката ви, в резултат на което вашата котка се облизва и чеше, което често може да предизвика излишен пърхот. Омега 3 мастните киселини са от съществено значение за здравето на кожата и козината на вашата котка и осигуряването на достатъчно количество в храната ѝ може да помогне при прекомерното образуване на пърхот.

котка у домаСнимка: iStock

2. Грижете се за котката си

Уверете се, че котката ви е редовно почиствана и добре обгрижвана. Редовното четкане на котката може също така да помогне за разпръскване на здравословни масла по цялата ѝ козина и да насърчи притока на кръв, за да се подобри състоянието на кожата на котката.

3. Почиствайте дома си

Както споменахме, пърхотът може да се задържи по много повърхности, кътчета и пролуки в дома ви. Това означава, че ако страдате от алергии, ще трябва да правите редовно дълбоко почистване. Едно почистване с прахосмукачка тук и там няма да е достатъчно.

Ето няколко съвета за почистване, за да предотвратите полепването на пърхот по дрехите и повърхностите:

котка у домаСнимка: iStock

  • Перете често дрехите, завесите, килимите, завивките, спалното бельо и одеялата си.
  • Почиствайте старателно всички повърхности, като плотове, стени, подове, врати и шкафове, със сапунена кърпа, като обръщате специално внимание на местата, където виждате котката си най-често.
  • Редовно почиствайте с плахосмукачка килимите и подовете.
  • Ако имате система за отопление, вентилация и климатизация, често сменяйте въздушните филтри, за да не се преразпределят частиците във въздуха.

4. Почиствайте котешката тоалетна всеки ден

Котешката тоалетна може да бъде „гореща точка“ за алергени. Добре е да държите котешката тоалетна в зона от къщата, която не посещавате често (ако това е възможно) или на проветливо място.

Бъдете особено внимателни, когато почиствате котешката тоалетна, и помислете за носене на ръкавици и маска.

5. Намалете излагането си на пърхот

Намалете излагането си на въздействието на пърхота, като държите котката си далеч от стаите, които посещавате най-често. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но ако успеете да се справите с това, дори само малко, това ще ви помогне изключително много. Помислете за закупуване на легло за котката си и го поставете в определена стая.

котка у домаСнимка: iStock

Ако живеете с котка, котешкият пърхот е нещо, с което трябва да се научите да живеете, тъй като той е микроскопичен и лесно се пренася. Той може да бъде контролиран, но винаги ще бъде наоколо. Можете да контролирате количеството пърхот в дома си и по дрехите си, за да помогнете на алергиите си, като се грижите добре за котката си, като се уверите, че тя е здрава, и като почиствате старателно и редовно дрехите, спалното бельо, завесите, килимите и другите повърхности. За дрехите ролката за власинки може да свърши чудеса.

Виж още