Колко точно котки има в света?

котки по света Снимка: iStock

К отките и хората се връщат далеч назад - дори 10 000 години. В древен Египет домашните котки са играли важна роля: те са осигурявали борба с вредителите и са били на мода сред кралските особи (които са ги украсявали със злато). Те дори били почитани като символи на божественост. Така че древните народи са оценявали наличието на котки наоколо, но колко точно котки живеят в света днес?

Въпреки че е трудно да се посочи точен брой, Ecology Global Network изчислява, че в света има между 600 милиона и 1 милиард котки. Тази гама включва домашни любимци, бездомни и диви котки на всеки континент с изключение на Антарктида. По-долу ще разбием котешката популация по света и ще обсъдим как различните култури гледат на нашите любими котки!

Има ли повече котки или кучета в света?

котки по светаСнимка: iStock

Въпреки че е невъзможно точното изчисление, повечето оценки потвърждават, че по света има повече кучета, отколкото котки. В момента се смята, че на планетата има над 900 милиона кучета и около 600 милиона котки.

Dogsandcats.bg

Големият брой котки и кучета по света прави провеждането на глобално преброяване достатъчно трудно. Но това, което прави тези цифри още по-предизвикателни, е невъзможността да се отчетат всички бездомни и диви животни в света. Тези популации обикновено избягват хората и се възпроизвеждат в сезонни „бумове“, което прави невъзможно преброяването им.

Числата са малко по-реалистични, когато изключим бездомните и дивите котки. Например проучване от 2018 г. съобщава за приблизително 470 милиона домашни кучета и 370 милиона домашни котки по целия свят.

Коя страна има най-много котки?

Котките са обичани навсякъде, но страната с най-много котки е Съединените щати. Според национално проучване през 2017 г. в САЩ е имало приблизително 95,6 милиона домашни котки. Китай е на второ място с над 53 милиона котки, отглеждани като домашни любимци.

Една страна, по-специално, има слабост към всички неща, свързани с котките - Русия. Тази обичаща котките нация може да се похвали с най-високия процент собственици на котки в света, като над половината от домовете споделят своето пространство с котка.

Много страни в ЕС също обичат котките. Германия има най-много котки: през 2021 г. те са имали 16,7 милиона. Франция беше близко второ място с над 15 милиона домашни котенца.

Ето десетте държави с най-много опитомени котки:

котки по светаСнимка: iStock

 • САЩ: 95,6 милиона
 • Китай: 53,4 милиона
 • Русия: 22,95 милиона
 • Бразилия: 22,1 милиона
 • Германия: 16,7 милиона
 • Франция: 15,1 милиона
 • Великобритания: 12 милиона
 • Италия: 10,1 милиона
 • Япония: 8,8 милиона
 • Канада: 8,5 милиона

От коя страна произхождат котките?

Опитомяването на котките се е случило в две фази: първо, в Плодородния полумесец през периода на неолита (преди 10-12 000 години). След това опитомяването започва в Древен Египет преди около 4000 години.

Когато хората започват да съхраняват зърно, логично гризачите са били също привлечени от храната. Това от своя страна привлиза дивите котки, които започват да търсят плячка в лицето на гризачите. Тези диви котки са живели близо до хората с течение на времето и в крайна сметка са били опитомени чрез естествен подбор и човешка намеса.

Как котките са мигрирали по света?

Тъй като котките вероятно са били опитомени първо в Египет, мнозина се чудят как са успели да пътуват до почти всяко кътче на света. Миграцията на котки по света е постепенен процес, който се случва чрез човешка търговия. Докато хората са пътували и са създавали търговски пътища, те са пренасяли и котки на корабите си, които са служили да помагат за за контрола на популациите от гризачи.

С течение на времето тези „корабни котки“ пристигат в Азия, Европа и Америка.

Кога котките се превръщат в домашни любимци?

котки по светаСнимка: iStock

Въпреки че днес повечето родители на котки държат домашните си любимци на закрито, това не е било масова практика до около 1940 г., когато е въведено едно значимо изобретение: котеашката тоалетна! До този момент котките са оставали навън.

Първоначално са се ползвали други средства за тоалетни като това обикновено е било кутия, пълна с пръст, пясък, дървени стърготини или хартия. Котките са използвалитези материали, за да погребват отпадъците си, но те не са вършили добра работа  по отношение на контрола на миризмите.

Увеличената наличност на глинеста тоалетна улеснява котешките стопани да вкарат котките в домовете си, като същевременно поддържат чист и (най-вече) дом без миризма.

Колко породи котки има в света?

Днес Асоциацията на любителите на котки признава 45 родословни породи котки.

Котките в различните култури

Котките се възприемат различно в различните култури по света. Така че нека разгледаме по-подробно как тези различни нагласи влияят на котешката популация и отношението към тях в определени райони по света.

 • Котки в Египет

В Древен Египет котките са имали огромна стойност. Древните египтяни почитали котките заради техните ловни способности и котките станали съществена част от египетското общество – често изобразявани в изкуството и дори мумифицирани в знак на уважение. Освен това котките са били възприемани като талисмани за късмет за прогонване на злите духове.

Днес местната Египетска Мау все още е уникална порода в страната. Въпреки това, големи групи от бездомни животни могат да бъдат намерени в много градски райони.

 • Котки в Япония

котки по светаСнимка: iStock

Любовта на Япония към котките е дълбока. Като домашни любимци котките са по-популярни от кучетата. Освен това в японския фолклор се смята, че котките носят късмет и просперитет. Например, всички сме виждали maneki-neko, или „привличащата котка“, на места за бизнес (противно на общоприетото схващане, тази любима статуя произхожда от Япония, а не от Китай).

 • Котки в Европа

Отношението към котките е варирало през цялата европейска история. През Средновековието котките често са били свързвани с магьосничество и лош късмет. За съжаление, това води до малтретиране и убиване на много котки.

За щастие днес котките са станали популярни домашни любимци в много европейски страни и отношението към тях е много по-положително.

 • Котки в Съединените щати

Много американци обичат котките заради техния привързан и лесен за поддръжка характер, което ги прави едни от най-популярните домашни любимци в страната.

 • Котки в ислямската култура

Като цяло котките са високо ценени в ислямската традиция и дори е известно, че пророкът Мохамед изпитва привързаност към тях. Котките се считат за чисти животни и не е необичайно да бъдат допускани в домове и джамии. Освен това в някои предимно мюсюлмански страни, като Турция, бездомните котки са обичани и често се обгрижвани от общността.

котки по светаСнимка: iStock

Котките са били наши дългогодишни спътници през вековете! С всичките им мистериозни странности и симпатични навици, не е изненадващо, че котките привличат интереса ни от древни времена.

Колкото повече откриваме как котките общуват чрез миризмата, езика на тялото и движението на опашката, толкова по-добре можем да разберем какво се случва в главите им. След като се научите да „говорите техния език“, можете да кажете на котката си колко много я обичате!

Виж още