Колко високо могат да скачат котките

котка скача Снимка: iStock

М яукащите животни са по-бързи от най-бързия човек в света, те са по-еластични от най-добрите гимнастици, йогита или други гъвкави хора, те са прекрасни ловци и могат като нищо да пируват с някой гълъб или плъх, а пък гоненето на мухи и буболечки е просто игра.

Предвид, че са надарени с толкова „свръхестествени“ способности, фолклорът е измислил най-различни митове за тях - имат девет живота, винаги кацат на краката си и изобщо са почти безсмъртни. Разбира се, това съвсем не е така, все пак зад тяхната физика и качества на ловци стои природата и тези животни са създадени така, че да могат да функционират спрямо техния свят и реалност.

Колко високо могат да скачат котките?

Отговорът на този въпрос не е толкова прост, защото това зависи от много фактори. От най-голяма важност са възрастта и размерът на котката, за да определят колко високо могат да скачат. Здравословното състояние също е от съществено значение, защото мъркащ приятел, който е с наднормено тегло или страда от артрит едва ли ще може да достигне пълния си капацитет на скок или движение.

котка скачаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Съществуват различни източници, които имат наблюдения колко високо могат да скачат котките. Според изследователския център на Корнелския университет, мъркащите животни могат да скочат 9 пъти собствения си ръст. Друг източник Hill's Pet, казва, че котките скачат 6 пъти своя ръст. Ако приемем, че тези приятели могат да скочат най-малко височината си шест пъти, то котка, която е висока 30 см, може да скочи 180 см!

Домашните котки могат ли да скачат толкова високо

Има голяма разлика между котките, които живеят навън и домашните. Нашите любимци, които не излизат от дома със сигурност няма да могат да достигнат тази височина. Дори и да ги разхождаме, да имаме играчки и множество места, на които да тренират уменията си, те едва ли ще достигнат този пълен капацитет на движение. Причината е, че на тях не им се налага да оцеляват, да се борят за храна си, да преследват птици и други животни.

Без съмнение, те имат много силни ловни инстинкти (можем да ги видим всяка вечер или при игра на въдица), но все пак, те се различават от котките навън, които всекидневно ловуват истинска плячка, за да се нахранят.

Малко за приземяването на крака

Мъркащите животни имат много силна мускулатура на задните си крака, които им позволяват да приклекнат ниско и да се изстрелят на голяма височина. След което, гръбнакът им помага да се завъртят във въздуха по такъв начин, че да се приземят успешно на краката си без да се наранят.

Наблюдава се, че котките които падат от определена височина имат по-голям шанс за оцеляване. Според Wired мъркащите животни, които падат между пет и девет етажа имат по-голям вероятност да се наранят. Причината е, че когато котката скочи или падне от по-голяма височина, тя за момент няма да чувства гравитационна сила и ще се почувства в безтегловност. След това инстинктите ѝ ще проработят и тя ще успее да се завърти в правилната посока - с краката си надолу, за да „кацне на тях“.

котка скачаСнимка: iStock

Този инстинкт работи добре за не прекалено големи височини. В случай че мъркащият приятел не осъзнава че пада, той няма да се опита да приготви краката си за приземяването, а ще падне на друга част от тялото си, като така ще се нарани.

Дивите котки и предците на домашните ни приятели, живеят предимно в джунгли и гори, където ежедневното катерене по дърветата и скачане за плячка са необходими, за да се нахранят и спасят от по-големи хищници. Нашите домашни котки, имат много силни ловни инстинкти и могат да демонстрират завидни умения. Най-вероятно няма да могат да скочат колкото дивите си братовчеди, но със сигурност можем да им завидим за лекотата и грацията, с която го правят.

Вижте още:

Защо котките са толкова гъвкави

Колко бързи са котките

Имат ли котките девет живота

Виж още