Колко бързи са котките

котки тичат Снимка: iStock

В сички знаем колко бързи могат да бъдат мъркащите ни домашни любимци, особено когато усетят миризмата на любимата храна, лакомство или звъна на любимата играчка. Малките котета сякаш са дори още по-бързи, особено вечер, когато се ентусиазират и се заиграят сериозно препускайки от стая в стая. Все пак - питали ли сте се колко бързи са те? Каква скорост в час развиват? По-бързи ли са от хората?

Хора срещу котки - кой тича по-бързо

Дали е за изненада или не, но всъщност котките тичат по-бързо и от най-бързия човек на света - Юсеин Болт. Неговият рекорд е около 43 км в час, като професионалните атлети бягат средно с около 35 км в час.

Мъркащите приятели в добро здравословни състояние, без тренировки са способни да надбягат дори Юсеин Болт, тъй като достигат около 48 км в час.

Dogsandcats.bg

Макар и на пръв поглед сравнението да не е „честно“, защото котките използват четири крака, а ние само два, все пак нашите са много по-дълги, което ни позволява с една стъпка да изминем много по-голямо разстояние отколкото може една котка. Любопитно е, че тези приятели използват същите части на тялото, които и ние - кости, мускули и сухожилия, които не се различават твърде много от нашите. Котките имат много силно развита мускулатура в краката си, която им помага да тичат бързо, да скачат нависоко и да се огъват на всички посоки.

Какво прави котките толкова бързи

котки тичатСнимка: iStock

„Тайната“ е във структурата на тялото им. Като за начало, формата на тяхното тяло е аеродинамична, което ги прави по-устойчиви на съпротивлението на въздуха около тях, докато бягат. Тъй като нашият торс е изправен, ние усещаме пълната сила на гравитацията, която ни забавя. Все пак, имаме предимство, заради дългите ни крака, но от друга страна, именно защото сме по-високи, се изморяваме по-бързо.

Мъркащите приятели тичат сякаш на пръсти, което чисто физически позволява да развият по-голяма скорост, отколкото нас, хората, които използваме и петите си. В допълнение, тези животни имат изключително мускулести и мощни крака (особено задните), които използват заедно докато тичат. Последвани от предните - това им дава много сила, с която да бягат бързо. И не на последно място - техният гръбнак. Всички знаем колко е гъвкав и как тези приятели се сгъват на всички посоки. Когато котките тичат, техния гръбнак действа като пружина - той се сгъва и изпъва - което ги улеснява допълнително в развиването на висока скорост.

Какво определя скоростта на котката

котка тичаСнимка: Pixabay

Както казахме, домашните котки могат да тичат с до 48 км в час, но колко бързо бягат зависи и от тяхната възраст, мотивация, порода и здраве. Също така, не тествайте мъркащия си приятел у дома. Все пак, той няма да може да достигне до пълния си капацитет в затворено пространство, още повече, че не гони гълъб или не бяга от куче. Все пак, има няколко основни фактора, които са важни за бързината на котките.

  • Възраст

Колко години е гальовният ви спътник определено е важно за това колко бързо може да бяга. Много мъничко коте или по-възрастен представител няма да могат да достигнат същата максимална скорост като котка, която е в разцвета на силите си. Счита се, че мъркащите приятели са в най-добра форма след като навършат 1-2 години (при по-големите породи, дори малко повече), а след като станат на около 4-5 години, скоростта им бавно започва да намалява. Техният пик е между 2 и 4 години.

  • Мотивация

Мотивацията засяга особено бездомните и диви котки като средство за оцеляване. Бягането от опасност и преследването на плячка са огромни мотиви за котката да бяга бързо. Както споменахме, домашният любимец, който не е свикнал да тренира и да се бори за храната си, едва ли ще стигне чак до 48 км в час.

  • Порода

Някои представители са по-атлетични от други и имат необходимите физически заложби за бързо бягане.

По-бързите породи включват: Абисинска, Бенгалска, Египетска мау, Манкс, Оцикет, Ориенталска късокосместа, Савана, Сиамска, Сомали. Според Световните рекорди на Гинес, породата „Египетска мау“ е най-бързата в света, и точно тя развива 48 км в час.

По-бавните котки обикнонето са по-големите и тежките или тези с по-плоски лица, защото нямат пълния „капацитет“ на вдишване и издишване, достатъчен да достигнат голяма скорост. Някои по-бавни породи са Америкаска късокосместа, Британска късокосместа, Екзотична късокосместа, Манчкин, Персийска, Рагамъфин, Рагдол и други.

  • Здраве

Логично, здравите мъркащи приятели, без проблеми биха били много по-бързи от котка, която изпитва дискомфорт или е с наднормено тегло, което е доста често срещан проблем при домашните представители.

Забележително е, че тези сладки мънички животни са способни на по-голяма скорост от нас, хората. Особено когато гонят плячка или бягат от опасност, със сигурност ще видим само едно размазано петно, което препуска покрай нас!

Вижте още:

Колко точно са умни котките

Виж още