Колко време мога да оставя котката си сама

котка в апартамент Снимка: iStock

Н а много собствениците на котки, се налага понякога да оставят гальовния приятел сам. Но колко колко дълго можем да оставим котките сами? Къде е границата между това да прекалим и да стресираме мяукащия приятел?

Отговорът зависи от породата, възрастта и здравословното състояние на вашата котка, но като общо правило котенцата могат да бъдат сами от 4 до 8 часа, а здравите възрастни котки - до 24 часа. Въпреки това е много важно да се спомене, че има няколко насоки, които можете да използвате, за да ви помогнат да определите времевия лимит, който ви е удобен и който работи и за вашия котешки приятел.

Колко време можем да оставим котката сама?

котка в апартаментСнимка: iStock

Както споменахме - това е силно индивидуално и зависи от вашата котка, порода, възраст, поведение и вашия дом. Някои породи котки могат да страдат от безпокойство при раздяла, ако бъдат оставени сами вкъщи, дори само за няколко часа. Дори да имат достатъчно храна, вода и забавления, те могат да станат неспокойни, ако стопаните им отсъстват от дома за твърде дълго време.

Dogsandcats.bg

Котките, страдащи от тревожност при раздяла, могат да проявят следните признаци:

 • Деструктивно поведение
 • Загуба на тегло
 • Неизползване на тоалетната
 • Намаляване на грижата за животните
 • Силно мяукане, когато се върнете у дома
 • Депресия
 • Диария

Сред породите, известни с нуждата си от редовно човешко общуване, са котките Сфинкс, Шотландска клепоуха котка, Рагдол, Бирманска котка и други.

Някои мяукащи приятели пък с удоволствие ще дремят цял ден, докато вие сте на работа, като може би ще се събуждат от време на време, за да хапнат нещо или да намерят ново място за следващата си дрямка.

Американските късокосмести котки, котките от породата Мейн Куун и Руските сини котки обикновено са щастливи да прекарват до 8 часа на ден сами.

Можем ли да оставим малки котенца сами?

котка в апартаментСнимка: iStock

Котенцата се нуждаят от повече грижи и внимание, отколкото по-възрастните котки. Освен това те умеят да се забъркват в неприятности. Котенца под 4-месечна възраст не трябва да се оставят сами вкъщи за повече от 4 часа.

Когато навършат 6 месеца, трябва да можете да ги оставяте сами до 8 часа. Но това ще зависи от породата и характера на котето.

Дори и тогава е добре да ги настаните в стая, която е безопасна, където те не могат да си навлекат неприятности, като се катерят по завесите, заклещват се в шкафове или като цяло изследват нещо, което не трябва.

Използването на камера за домашни любимци за наблюдение на котенцата, докато отсъствате, е чудесен начин да си осигурите спокойствие, когато се наложи да ги оставите сами за няколко часа.

Ако имате възможност, добре е да уговорите някой приятел или съсед да се обади и да провери котенцето докато отсъствате.

Котката сама през нощта

Повечето ветеринарни лекари казват, че е безопасно да оставите котката си сама до 24 часа.

котка в апартаментСнимка: iStock

Ако котката ви се нуждае от редовни лекарства или яде само мокра храна, която не искате да оставяте навън, в случай че се развали, тогава оставянето ѝ за една нощ може да е прекалено дълго.

За другите котки, стига да имат достатъчно храна, вода и чисти тоалетни, периодът може да не им пречи твърде много.

Сама котка през уикенда - възможно ли е?

Това е по-дълъг период от време, така че оставянето на котката ви сама за уикенда трябва да се разглежда индивидуално. В такава ситуация е добре да имате автоматична хранилка, а не просто да пълните купите с храна, тъй като повечето котки я изяждат веднага.

Трябва да имате предвид и, че котките са създания на навика и обичат сигурността на рутината. Те може да са свикнали с вашето отсъствие през целия ден, но да започнат да се стресират и тревожат, ако вие не се върнете, когато очакват.

Ако по време на отсъствието ви настъпи внезапна промяна на времето, на котката може да ѝ стане прекалено горещо или студено, което може да има последици за здравето.

Как да се грижим за котката, ако отсъстваме по-дълго?

котка в апартаментСнимка: iStock

От кратки служебни пътувания до пълна ваканция - има много начини да осигурите безопасността и щастието на котката си, когато ви се налага да отсъствате. Има различни опции:

 • Ваш приятел или роднина да посещава котката всеки ден
 • Хотел за котки
 • Да заведете котката при ваш приятел или роднина (стига котката да е свикнала да бъде на друго място)
 • Да вземете котката със себе си (ако това е възможно и гальовният приятел няма проблем с пътуването)

Съществуват различни варианти, които да улеснят вас и гальовния приятел, когато отсъствате.

Каквото и да решите, уверете се, че котката ви има храна, вода, безопасно място за спане и забавление. Камерите за домашни любимци са чудесен начин да държите под око котката си, докато ви няма, а осигуряването на човек, ще гарантира, че мъркащият приятел има всичко необходимо, а в това число и внимание и човек, с когото да общува във ваше отсъствие.

Виж още