Колко време отнема кастрацията на мъжка котка

Котка кастриране Снимка: IStock

С връхпопулацията на котки е нарастващ проблем в целия свят и България не прави изключение. Мяукащите животни на открито не само представляват заплаха за опазване на местната дива природа, но и

некастрираната мъжка котка може да се размножава и произвежда повече диви популации, изложени на риск от болести, наранявания, глад, жажда, страх или болка.

Кастрацията на мъркащия спътник е най-добрата стъпка, която можете да предприемете, за да защитите не само здравето на котката ви, но и да се погрижите да не допринасяте за бездомните котенза в района ви, особено ако мъжкият ви котарак се разхожда навън. Тази процедура е рутинна и носи минимален риск в замяна на множество ползи. Всъщност кастрирането на мъжка котка може да се извърши за по-малко от две минути.

Dogsandcats.bg

Кастрирането на мъжка котка

Вашият котарак може би ще получи успокоително, за да се отпусне, преди процедурата. След като мъркащият приятел е подготвен, вашият ветеринарен лекар ще направи разрез през скротума и ще премахне тестисите. Тези разрези са много малки, така че често не се зашиват.

След това вашата котка се събужда и, с изключение на усложнения, може да се върне у дома в същия ден процедурата.

Повечето котки могат да възобновят нормалната си активност три до пет дни след операцията, но тяхната активност трябва да бъде ограничена дотогава.

Ползи от кастрирането на котка

Котка кастриранеСнимка: IStock

Най-голямата полза от кастрацията на мъжка котка – дори и на закрито – е да бъдете отговорни и да изиграете своята роля за предотвратяване на свръхпопулацията. Кастриран мъжки котарак не може да оплоди женска и не може да създаде котило.

Кастрацията също така предотвратява някои поведенчески проблеми и най-вече - маркирането с урина в дома. Това е едно от най-неприятните поведения при мяукащите животни и доста трудни за овладяване, тъй като веднъж маркирано едно място, може да стане любимо на котката ви да уринира там. Трябва много упорито да почистите зоната и да изкорените миризмата, за да може котката ви да не повтори. Въпреки това - за съжаление ще си избере друго място. Можете да сложите край на това като кастрирате мъркащия си спътник. 

В допълнение, кастрирането на мъжка котка елиминира риска от рак на тестисите и намалява риска от други репродуктивни ракови заболявания или проблеми, като рак на простатата. 

Котката ми ще надебелее ли след кастрирането

Кастрирането ще забави метаболизма и нивата на активност на вашата котка, което може да я накара да наддава по-лесно. За щастие можете да контролирате прекомерното наддаване на тегло с упражнения и правилно хранене.

Кастрирането на вашата котка носи много предимства не само за нея, но и за вашия собствен комфорт и чистота на дома. Тази операция е рутинна и проста – дори в сравнение с кастрирането на кучета – и повечето котки се възстановяват напълно, за да водят дълъг и щастлив живот.

Виж още