Котка в офиса: плюсове и минуси на котките на работното място

котка в офис Снимка: iStock

С мело можем да кажем, че нашите домашни любимци са натоварени с „обслужващи“ роли, както емоционално, така и физически, помагайки на хората. В наши дни не е тайна, че наличието на кучета и котки може значително да намали стреса ни.

И така, кой не би искал котка за колега? Логично е да се има предвид, че наличието на котка в офиса наистина може да оживи работното място. Въпреки че всичко има своите недостатъци, като например кой колега ще почисти тоалетната, не може да се отрече положителното въздействие, което може да има. В тази статия ще обсъдим плюсовете и минусите на котка на работното място.

Защо котките са чудесни за работното място

Освен очевидното, котките са фантастични за работното място по няколко причини:

котка в офисСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Котките създават уютна атмосфера

Какво не харесвате в това да влезете в офис и да бъдете посрещнати от котка? Всеки любител на животните би се възползвал от възможността да даде много любов на офис котката.

  • Котките могат да подобрят настроението ви

Какво не харесвате в това да видите това красиво лице? Наличието на котка определено може да повдигне настроението ви. Знаете ли, че тяхното мъркане дори има лечебна сила?

Науката е открила, че когато котката мърка, честотата на мъркането буквално има способността да лекува не само нейното тяло, но и вашето. Изумително!

  • Котките в офиса могат да увеличат производителността

Според проучвания котките могат да повишат производителността на работното място. Тъй като котките са отлични за започване на разговори, свързването на общата основа между хората може да накара времето, прекарано с вашите колеги, да бъде много по-спокойно и комфортно.

  • Котенцата на работа могат да привлекат нови клиенти

Хората са склонни наистина да се радват на домашни животни. В зависимост от обстановката на вашето работно място, наличието на котки в офиса може да привлече нов клиент. Ако някой разбере, че в офиса ви има котка, може да е много по-вероятно да го посети, тъй като това ви прави по-човешки.

котка в офисСнимка: iStock

  • Наличието на котка намалява риска от вредители

Котките могат не само да хванат всички досадни вредители, но и да ги държат на разстояние. Всяка муха, буболечка или друг вредител, който се появи в офиса ви ще бъде бързо изгонен или изяден.

Недостатъци на котките на работа

Както при всяко добро нещо, има неща, които му противодействат. Ето няколко причини, поради които котките на някои работни места може да не са най-добрият вариант:

  • Някои служители могат да имат алергии

Дори ако някой обича пухкавия вид на коте, може да не е в състояние да бъде около него. Суровата реалност е, че някои хора просто са алергични към котки. Всъщност се изчислява, че 10 до 20% от възрастните хора по света са алергични към гальовните животни.

  • Грижа за животното след работно време

Рядко ще намерите работно място, което работи 24/7. Това е особено вярно за по-малки места, където котка дебне около помещенията.

Така че трябва да сте сигурни, че сте валидирали и проверили кой е готов да вземе котката през уикендите, празниците и други продължителни периоди, когато няма да има никой.

котка в офисСнимка: iStock

  • Грижа за животното по време на работа

Ще трябва да решите как да се грижите за мяукащия приятел - кой ще чисти тоалетната, кой ще сменя водата и ще дава храна. Не пропускайте и ветеринарните грижи, ваксини и обезпаразитяване. Дали това ще са няколко служителя, които ще разпределят задълженията си или ще се редуват, със сигурност трябва да се създаде добре смазана машина за гальовния приятел.

  • Не всички хора харесват котки

Реалността е, че не всички ще споделят една и съща любов към котките. Ако работите в офис пространство, трябва да се съобразявате с всички около вас и техните предпочитания.

Ако някой в офиса не обича котките или предпочита котката да се махне от работното му място, това може да доведе до известни проблеми.

Има за какво да помислите

Ако мислите да добавите котка в офиса си, определено трябва да прегледате всички потенциални притеснения, които могат да възникнат. В крайна сметка да имаш каквото и да е животно е ангажимент, особено ако се счита за домашен любимец на общността.

котка в офисСнимка: iStock

Както споменахме по-рано, наличието на котка на работа определено не е опция за някои офиси. Ще трябва да се уверите, че всеки нает някога служител е изцяло на борда и че няма това да се отрази лошо на бизнеса, комуникацията в екипа или на материалната база. Не бива да забравяме, че мяукащите животни могат да са доста палави и това да доведе до някой изгризан кабел (което е опасно и за котката, и за работата ви).

Също така котките линеят, така че трябва да осигурите необходимото почистване на космите, както и човек, който да разресва редовно мяукащия приятел.

Мяукащите приятели могат да бъдат чудесни колеги за някои офиси, но преди да направите тази стъпка, пригответе се да обмислите всички аспекти от работата с мъркащ приятел.

Виж още