Котката ми изяде връв: как да ѝ помогна?

котка играе Снимка: iStock

Ч есто стопаните на домашни любимци не присъстват, за да видят, когато котката им поглъща конец или връв. Повръщането е най-честият знак, че котката ви е яла връв или нещо, което не трябва.

Но не само. Потърсете признаци на коремна болка, които вашата котка може да покаже, като се крие или е необичайно агресивна, когато я вземете. Как още може да разпознаете, че мъркащият приятел има нужда от вашата помощ - ще обсъдим в настоящата статия!

Опасности за котката, която е погълнала връв

Ако вашата котка яде връв, това ще причини проблем само ако парче от нея се заклещи някъде между устата и стомашно-чревния тракт, докато другата част се движи в червата. Може да се случи и парче прежда да се забие в основата на езика на гальовния приятел.

котка играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Едно от най-големите притеснения на котките, които ядат конци или връв, е чревната обструкция. Обикновено единият край на връвта се закотвя, или чрез увиване около основата на езика, или чрез забиване част от стомаха, която води до тънките черва. Неволното свиване и отпускане на мускулите на червата, се опитват да задвижат свободния край на връвта по чревния тракт.

Но водещият край е заседнал, така че връвта не може да бъде издърпана. Когато това се случи, червата могат да се сгънат или нагънат, което прави невъзможно издърпването на връвта. В резултат на това връвта може да се стегне и допълнително да увеличи риска от перфорация на червата (пробиване на дупка в червата).

Котка, погълнала връв или дълъг конец създава доста трудна ситуация за ветеринарен лекар поради риска от перфорации и трудността при отстраняване на чуждото тяло.

Какво да направите, ако котката ви погълне връв

Ако знаете, че котката ви е изяла връв, дори ако е била само частично погълната, устояйте на желанието да я издърпате сами. Въпреки че връвта е опасна за поглъщане, опасността не е непосредствена - имате време да потърсите ветеринарна помощ. Ако се опитате сами да премахнете връвта, рискувате да повредите хранопровода и да причините задушаване или повръщане, което може да доведе до още по-сериозни състояния.

котка играеСнимка: iStock

Отидете незабавно до вашия ветеринарен кабинет. Обадете им се, докато сте на път, за да ги предупредите за ситуацията. След като пристигнете, вашият ветеринарен лекар ще прегледа вашата котка. Бъдете готови те да поискат да анестезират вашия домашен любимец; това им позволява да изследват напълно устната кухина, включително и под езика.

Лечение на котка, която погълна връв

Ако вашият ветеринарен лекар не може да намери връвта и инцидентът е настъпил наскоро, той може да предизвика повръщане у вашата котка. Ако е минало известно време, откакто котката ви е погълнала връвта, вашият ветеринарен лекар може да се опита да я извади с ендоскоп, гъвкава тръба с прикрепена камера, която се вкарва в стомаха през устата.

Ако връвта се намери по време на ендоскопията, тя може безопасно да бъде отстранена. Въпреки че тази процедура изисква анестезия, тя е кратка и безопасна; вашата котка трябва да е готова да се прибере вкъщи до края на деня. След всяка процедура, включваща анестезия, вашата котка може да има лек спад в енергията, намален апетит или по-силно мяукане за ден или два. Обикновено след тази процедура не са необходими специални промени в рутината на вашата котка или лекарства.

Ако връвта е била погълната преди повече от два до три дни или ако котката ви очевидно е болна от инцидента, вашият ветеринарен лекар вероятно ще предложи операция - и колкото по-скоро се случи, толкова по-добре.

Как да предпазите котката си по време на игра

котка играеСнимка: iStock

Следвайте тези съвети, за да осигурите безопасна и стимулираща среда за вашата котка и да не се чудите дали не е погълнала играчката си:

  • Използвайте играчки за хранене. Те осигуряват умствена ангажираност и насърчават по-бавното хранене, което често води до по-малко епизоди на повръщане след закуска.
  • Избягвайте да оставяте котката си да си играе с лентички, прежди, пръчици с висящи играчки и играчки със зашити или залепени детайли, тъй като те могат лесно да бъдат изядени от буйно коте.
  • Не позволявайте на котката си да си играе с играчки без надзор.

Котенцата, с тяхната привидно неограничена енергия и любопитство, са изложени на повишен риск от поглъщане на конци. Но е важно котките от всички възрасти да бъдат защитени от опасностите на връвта, като избирате одобрени от ветеринар играчки и познавате признаците на стомашно-чревна обструкция. Ако смятате, че котката ви може да е изяла връв, свържете се с вашия ветеринарен лекар веднага.

Виж още