Котката ви би ли избрала вас пред храната си и още няколко развенчани мита за котките

домашна котка Снимка: iStock

К отките са огромни интернет знаменитости, така че, разбира се, има слухове за тях. Стереотипът тях като отчуждени и безразлични е сред много котешки митове.

Днес развенчаваме котешката мистика, от прословутата им независимост до склонността им да излизат извън рамките (или поне това, което смятаме за техни рамки).

1. Котките винаги ли кацат на краката си?

Котките определено могат да се наранят от падане, но има буквален обрат, който може да е това, което им дава тази репутация.

Когато котките падат, механизъм във вътрешното им ухо кара главата, шията и гръбнака им да се завъртят в позиция, която ще им помогне да стъпят на краката си. Но имайте предвид, че това няма да ги предпази от твърде голяма височина!

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

2. Трябва ли да се хранят с мляко?

Котките може да обичат млякото, но то не ги обича. С други думи то не е подходящ избор да храните пораснали котки.

Мъркащите животни са месоядни и не разграждат лактозата много добре. След като спрат да бозаят порасналите котки е добре да се хранят с балансирана диета, която не съдържа мляко.

3. Можете ли да обучите котка?

Можете, просто трябва да намерите правилния подкуп. Това значи правилните лакомства, мотивация и разбира се търпение от ваша страна.

4. Кастрираните котки не маркират с урина... нали?

Стерилизирането и кастрацията могат да намалят маркирането с урина с почти 90 процента, но дори и да се коригира, котките и от двата пола могат да го правят, ако са под стрес или има друга причина.

5. Котките искат ли да бъдат сами?

домашна коткаСнимка: iStock

Подобно на нас, някои котки са много социални, а други не. Съществува и плавност между тези състояния в зависимост от средата и възпитанието на животното.

Ако не мислите, че вашата котка е социална, може да не общувате много с котката си и това от своя страна може да я направи по-малко социална, защото никога не ѝ се дава възможност да взаимодейства.

В проучване от 2017 г. например се установява, че повечето котки предпочитат да общуват с непознат човек, отколкото да ядат любимото си лакомство, да играят с любимата си играчка или да миришат любимата си миризма.

Да не говорим, че много котки страдат от тревожност при раздяла и следват неотлъчно собствениците си!

Виж още