Котките харесват ли звънчета на нашийниците си?

котка със звънче Снимка: iStock

Н ашийниците несъмнено могат да бъдат сладки, но ако не е необходимо мъркащият ви приятел да носи такъв - може би е по-добре да не слагате. Познаваме добре нашите котки и знаем, че повечето от тях не искат да носят неща на врата си. В случай че гальовният приятел никога не излиза навън - не е необходимо да поставяте.

От друга страна, ако живеете в къща и котката ви редовно се разхожда в двора ви и обикаля съседните улици - тогава наличието на нашийник е задължително, тъй като това е индикация, че котката е домашна, в случай че се изгуби.

котка със звънчеСнимка: iStock

А какво да кажем за звънчетата на някои нашийници? Едва ли ще се изненадате, ако ви кажем, че котките не са във възторг от тях. И все пак има известен смисал да поставим такова на мяукащия си приятел.

Dogsandcats.bg

Звънецът ще ви помогне да намерите котката в дома си

Гальовните животни и особено малките котенца са очарователни, но някои могат да бъдат и много палави. Поставянето на звънец на нашийника на коте може да ви помогне да го намерите в дома си. Това ги пази в безопасност, когато ходят под краката ви, както много котенца правят инстинктивно, без да знаят колко опасно е това.

Случайното препъване в коте може да причини сериозна вреда както на вас, така и на това малко животинче, така че поставянето на нашийник със звънец може да предотврати инциденти. Това е особено валидно, когато котенцата се позиционират на опасни или тъмни места и не могат да намерят изход.

Звукът от звънеца на нашийника им може да помогне да ги откриете, преди да е станало твърде късно.

Звънецът ще спаси котката ви от опасност навън

Котките са хищници по душа. И този факт не може да се отрече. Дори мъркащите животни, които си похапват редовно имат желание да ловуват, когато им се даде възможност. Ако позволите на котката си да излиза на навън, помислете за поставяне на нашийник със звънец, за да сте сигурни, че ще чуете котката си, когато се връща.

Също така, звънчето помага на котката ви да не прави бели на съседите, тъй като тя ще се чува, те ще са предупредени, че тя идва и потенциално ще се спасят техните животни, заради които гальовният спътник има такъв интерес към съседите.

Преди да поставите звънец на нашийника на котката, помислете за нейния темперамент

котка със звънчеСнимка: iStock

Въпреки че някои гальовни приятели са спокойни и нямат нищо против звънчето на врата им, има котки, които биха изпитали много безпокойство, ако прикрепите звънец. Котките са чувствителни същества, така че ако смятате, че вашият гальовен спътник няма да се чувства добре със звънчето - не му слагайте такова. Винаги е най-добре да използвате най-добрата си преценка и само вие познавате котката си най-добре.

Поставянето на микрочип е много по-ефективно от всеки нашийник, който би могъл някога да бъде

Всяка котка, която бъде доведена в приют/спасителна или ветеринарна клиника, ще бъде сканирана за микрочип.

Ако по някаква причина загубите мъркащия си приятел, шансът да се съберете отново с вашето коте ще се увеличи силно, ако котката ви е има поставен микрочип. Така че ако не сте поставили такъв на мъркащия приятел - добре е да го направите колкото се може по-скоро.

Много хора, които имат котки, обикновено ще сложат нашийник с идентификационен етикет върху котката си, но ако този нашийник се изплъзне или котката ви го премахне - тогава тя остава без идентификация. Шансовете мяукащият приятел да се върне отново при вас намаляват.

Виж още