Котките могат ли да консумират картофи

котка картофи Снимка: iStock

З наем отлично, че гальовните животни са месоядни животни, което означава, че те абсолютно трябва да консумират месо, за да оцелеят.

Котешката храносмилателна система не е изградена да се справя ефективно с въглехидратите, така че картофите не са най-здравословният вариант за вашия домашен любимец.

Ако котката ви прояви интерес да хапне парче картоф, докато вечеряте, има малък шанс да се разболее, стига да е напълно сготвен и неподправен.

Dogsandcats.bg

Безопасни ли са картофите за котки

Варените картофи обикновено са безопасни за котките. Въпреки това, суровите или зелени картофи, растения или обелки могат да бъдат смъртоносни за котка. Ако смятате, че мъркащият домашен любимец е погълнал дори малко количество от някое от тях, жизненоважно е незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Той може да ви посъветва как да предизвикате повръщане, но не го правете, освен ако лекарят не ви инструктира да го направите.

Токсичните алкалоиди в суровите картофи, картофените растения и картофените обелки причиняват отравяне при котки или други домашни любимци.

котка картофиСнимка: iStock

Ветеринарните грижи могат да включват няколко дни интравенозни течности, болкоуспокояващи, мускулни релаксанти и други лекарства, докато отровата не излезе напълно от системата на котката. Дръжте любопитните котки далеч от кухнята, докато картофите не се сварят напълно и обелките не се изхвърлят в кофата за боклук.

Какво да кажем за картофеното пюре?

Ако гальовният домашен любимец жадува за вкуса на картофи, най-добрият начин да ги сервирате е когато те са добре сготвени без обелки или подправки. Много от допълнителните съставки, които хората използват за овкусяване на картофи, могат да разболеят вашата котка.

Картофеното пюре обикновено се комбинира с масло, сметана, сол и черен пипер. Въпреки че често срещаният стереотип за котки показва, че пият мляко от чинийка, повечето котки всъщност имат непоносимост към лактоза. Това означава, че те могат да повръщат или имат болки в корема или диария. Добавените аромати, като сол, черен пипер, чесън, лук и градински чай, също могат да накарат котката ви да се почувства зле.

Това което може да направите е да сварите картофи и да приготвите малко смачкан такъв на пюре за вашата котка без никакви добавени други съставки. По желание може да смесите с котешка храна.

Печени картофи или пържени картофи няма да навредят на котката ви, ако ги готвите правилно. Уверете се, че цялата кожа е отстранена от картофа, който сервирате на вашия домашен любимец. Давайте му само парченца напълно сготвен печен картоф или пържени картофи и се уверете, че в порцията няма сол или други подправки.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още