13 човешки храни, с които можете да храните котката си

котка яде човешка храна Снимка: iStock

А ко търсите идеи да разнообразите малко диетата на мяукащия ви домашен любимец, може да опитате с някои вкусотии, които самите вие хапвате. Съществува голям брой човешки храни, с които можете да нагостите темпераментния си приятел.

Разбира се, имайте предвид, че храните от този списък не следва да заместват котешката храна, с която мъркащия ви приятел обикновено утолява глада си! Но това са вкусотии, които можете без проблем да му дадете, в случай, че не можете да устоите на сладкия му умолителен поглед.

В този списък се съдържа само част от безопасните за котки човешки храни. Ако сте готови да експериментирате, информирайте се и кои продукти са токсичнии задължително трябва да избягвате!

Кои човешки храни са опасни за котките

Dogsandcats.bg

1. Сготвено пилешко и пуешко месо

Тъй като мяукащите животни са задължително месоядни, започваме с храни, които за прекрасен източник на протеини. Единствено, трябва да ги сготвите без подправки, както и да премахнете кожата от пилето, тъй като е твърде мазна.

2. Сьомга

Както за хората, така и за гальовните животни, сьомгата е прекрасен източник на протеини и омега 3-мастни киселини. Би могла да бъде прекрасно лакомство за мяукащия ви спътник.

3. Яйца

Друг добър източник на протеини са яйцата. Те дори се съдържат в някои котешки храни, така че може да сте сигурни, че за безопасни. Все пак, трябва да ги сготвите преди да нахраните мъркащия си приятел, така че следващия път когато варите яйца за себе си, може да споделите малко и с него.

котка и човешка хранаСнимка: iStock

4. Спанак

Мяукащите домашни любимци биха могли да хапват и някои зеленчуци. Спанакът е един от тях. Тъй като съдържа голямо количество калций, е добра идея да се включва в менюто от време на време.

5. Пъпеш

Може и да се изненадате, но котките консумират плодове. Не всички, разбира се. Пъпешът например, помага за поддържане на здрава кожа, така че не пречи понякога да го включвате за десерт.

6. Банан

Макар и да са доста сладки, бананите са още един безопасен плод за темпераментните животни. Съдържат калий и разтворими фибри, което ги прави добър избор.

7. Ябълки

С високо съдържание на фибри и витамин С, ябълките са друга храна, котките могат да ядат, стига да обелите кората.

8. Боровинки

Добър източник на витамини А и С, боровинките дори се срещат в някои котешки храни. Мъркащите приятели дори могат да похапват дори когато са замразени, особено през лятото, което ще им помогне да се разхладят.

котка и човешка хранаСнимка: iStock

9. Овесени ядки

Ако закусвате овесени ядки и котката ви също ги харесва - чудно. Те са отличен източник на енергия и витамини за вашия домашен любимец.

10. Тиква

Освен, че на котките им допада, тиквата съдържа фибри, които помагат за лечение, ако откриете, че изпражненията на мъркащия ви приятел са странни и не изглеждат така, както обикновено.

11. Сирене

Ако котката ви прояви интерес към тази тази храна, не пречи да ѝ дадете малко. Българското сирене и кашкавал често са обичани от мяукащите приятели и в минимални количества не биха причинили проблеми. Все пак, имайте предвид, че котките не преработват лактозата, така че трябва да се внимава.

12. Хляб

Може и да сте изненадани, но хлябът е също в списъка с храни, с които можете да храните котката си. Някои мяукащи приятели харесват да хапват хляб, само бъдете сигурни, че е начупен преди да го сервирате.

13. Грах

Подобно на боровинките, може да се консумира замразен или сготвен, но без подправки. Грахът е полезен за котката ви, тъй като съдържа фибри и витамин A и C.

Преди да импровизирате с менюто на мъркащия ви приятел, имайте предвид, че котките не са толкова отворени към твърде разнообразни и нови храни. Когато ги храните с нещо ново, уверете се, че в този момент нямат проблеми със стомаха, тъй като това би влошило нещата.

Все пак, не се колебайте да позволите на мъркащия си приятел да дегустира и да открие какво му се услажда най-много.

Виж още