Котките могат ли да плачат

котешки очи Снимка: Pixabay

К раткият отговор на въпроса дали гальовните животни плачат е „не“ или поне не по начина, по който хората го правим. Факт е, че котките могат да бъдат тъжни, но ако очите им се насълзят това не е емоционална реакция, а по-скоро физически отговор на нараняване, заболяване или алергия.

Котките имат емоции

Мъркащите приятели са доста емоционални същества, макар че не разполагат със същия набор от емоции, които имаме ние хората. Все пак те са способни да усещат тъга, радост, спокойствие или раздразнение.

Когато са тъжни те не плачат със сълзи, а го показват по други начини - крият се, изглеждат унили, биха могли да мяукат тъжно или губят интерес към храната.

Dogsandcats.bg

Малките котета могат да изглеждат потиснати първите дни в нов дом, когато са отделени от майка си и техните братя и сестри. Котешката майка също се натъжва когато едно по едно децата ѝ отиват в различни домове. Хубавото в тази ситуация е, че тези емоции преминават след няколко дни или седмица и всички животни постепенно се адаптират към новите си домове.

Котешките „сълзи“

котешки очиСнимка: Pixabay

Ако очите на мъркащия ви приятел са пълни с вода и „сълзят“, причините за това са медицински. Също както при нас, хората, очите на котките се дразнят от прашинка или драскотина. Когато се мият, мяукащите приятели са способни неволно да се наранят с нокът.

Все пак, насълзените котешки очи биха могли да са индикация за някое от следните състояния:

  • Настинка или инфекция на горните дихателни пътища
  • Конюнктивит или друг вид инфекция на очите
  • Алергия

Тези състояния не са ни никак чужди, тъй като самите ние имаме същите проблеми и подобни симптоми. Ако забележите, че очите на мяукащия ви приятел сълзят в продължение на няколко дни и това е придружено от други признаци - време е да посетите ветеринарния лекар. Като цяло, тези проблеми не са тежки и рядко биха били ключ към нещо по-сериозно, но това не означава, че не трябва да вземете мерки навреме.

Котките могат да бъдат тъжни, стресирани и дори да изпаднат в депресия, но те няма да ронят сълзи, тъй като този отговор не е в тяхната природа. Ако подозирате, че котката ви е тъжна, по-скоро търсете признаци като летаргия, отпадналост или незаинтересованост към храната. В случай, че забележите сълзи в очите им, които не са причинени от прашинка или моментно дразнене на окото - може би не е зле да потърсите ветеринарния си лекар. 

Вижте още:

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Виж още