8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

уплашена котка Снимка: iStock

К отките са истинска загадка за нас. През повечето време са непроницаеми и рядко можем да разберем как се чувстват. Въпреки това ги харесваме толкова много, защото точно тази черта ги прави очарователни!

Всеизвестно е, че те са същества, които обичат комфорта и рутината, а промените често ги стресират и правят неспокойни. Могат да се уплашат от най-малкото нещо - звук, нов човек или пътуване до ветеринаря.

Ако се чудите дали мъркащият ви приятел изпитва стрес - трябва внимателно да наблюдавате езика на тялото му. Можете да получите много информация по движението на опашката, позицията на ушите, погледа или пък мяукането.

уплашена коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

След като веднъж сте разбрали, че мяукащият ви спътник е уплашен или притеснен, следва да го успокоите. Това може да е доста деликатен процес, затова можете да опитате с някои от следните съвети:

1. Не задушавайте домашния си любимец с любов

Понякога се заблуждаваме и се държим с котките като с хора. Когато човек е разстроен най-нормалната ни реакция е да го прегърнем. По същия начин постъпваме и с тъжните мъркащи домашни любимци, което е грешка.

Повечето темпераментни животни не обичат да ги гушкат или галят. Ако са тревожни, това ще влоши състоянието им. Възможно е мяукащият ви приятел да има нужда от известно спокойствие и пространство, за да се успокои. Именно затова не е добра идея да го задушавате с любовта си.

Добър подход е просто да сте наоколо. Ако забележите, че мъркащият ви съквартирант все пак седи с вас в стаята, останете да му правите компания, но без да го закачате излишно.

Разбира се, някои котета могат да потърсят мястото си в скута ви и да се свият там. Ако това е така - супер, насладете се на малката топчица сгушена във вас!

2. Действайте бавно

В случай, че мъркащият ви приятел се е стресирал от нещо конкретно - силен шум, фойерверки или ваш приятел е дошъл на гости с кучето си - бъдете търпеливи.

Можете да занесете темпераментния съквартирант в друга стая, където са на разположение негови любими играчки или пък да го оставите сам да си намери пространство.

Ако пък пред котката ви предстоят дългосрочни промени - например нов домашен любимец, с който трябва да си съжителства - подходете много бавно. Опитайте се да представяте новостите плавно, а не изведнъж. Зависи каква е промяната - процесът на адаптация може и да отнеме месеци. Каквото и да правите ключът към спокойствието е да не пришпорвате мъркащия си приятел, да подходите плавно.

3.Осигурете безопасна, уютна среда и високо пространство

Котките могат да се страхуват от големи, открити пространства, затова се погрижете домашният ви любимец да има уютно място, където да може да се оттегли по време на стрес.

уплашена коткаСнимка: iStock

Мъркащите приятели обичат да имат убежище, където да се скрият и едновременно с това високо място, от което да наблюдават. Котешките дървета отлично вършат тази работа, тъй като хем са снабдени с къщички, хем разполагат и с високи “площадки”, на които котката ви със сигурност ще се зарадва.

Вижте още:

Защо котката ви обича да седи на високо?

4. Направете котешките предмети и аксесоари достъпни

Една практика за облекчаване на безпокойството, която собствениците на котки понякога пренебрегват е, че се гриждат основно за собствените си нужди, а пренебрегват котешките.

За да живеете с щастливо коте, осигурете му това, от което се нуждае и на местата, на които се чувства удобно. Например, ако мъркащият ви приятел живее предимно в хола ви и често е уплашен когато влиза в другите помещения, не поставяйте котешката му тоалетна в другия край на апартамента, или прибрана в килера. Вярно е, че трябва да има баланс между вашите нужди и тези на домашния ви любимец, но понякога могат и да се наложат известни жертви в името на това да живеете в хармония.

Ограничаването на котките от техните любими места или предмети може да им причини хроничен стрес и да направи съжителството ви сложно.

5. Оставете го да разпространи аромата си

Котките правят много неща, за да се утешават. Едно от тях е да разпръскват аромата си върху предмети чрез търкане. Те го правят на места, които ги интересуват, а ако се уплашат най-вероятно ще отидат до тези зони, за да се успокоят. Затова трябва да имат достъп до тях.

Драскащите стълбове например, би трябвало да бъдат поставени в любимите стаи на мъркащия ви приятел. Ако например пътувате и мяукащият ви спътник ще ви прави компания - задължително вземете любими негови играчки, които да извикват у него положителни емоции.

6. Пуснете тиха музика или бял шум

Гальовните животни са много чувствителни на шумове. Особено ако страхът е причинен от силен шум (трафик, строеж, бебешки плач), осигуряването на алтернативен звук може много да облекчи ситуацията.

Няма много изследвания за това как действат белият шум или тихата музика на темпераментните животни, но не пречи да опитате. Може би вашият домашен любимец ще реагира положително и ще се почувства комфортно.

уплашена коткаСнимка: iStock

7. Опитайте добавки или аксесоари против тревожност

На пазара се предлага голямо разнообразие от продукти за тревожност, които съдържат съставки с успокояващ ефект. Можете да откриете успокояващи спрейове, храна, добавки, разтвори, каишки и други. Въпреки това, не бързайте да ги ползвате преди да сте опитали други методи, както и да сте попитали ветеринаря си за съвет.

8. Играйте редовно

Макар че играта не се пропоръчва при домашни любимци когато са силно възбудени, все пак тя е много ценен инструмент за справяне с хроничен стрес. Играта намалява тревожността и може да повиши доверието към места, които са свързвани преди това със страх.

Ако мяукащият ви приятел се ужасява от големи стаи или непознати места, би могъл да се адаптира по-лесно чрез игра. Играта с примамка например би било отлично средство.

Която и техника да опитате, все пак не забравяйте винаги да търсите къде е коренът на проблема и да лекувате него, а не симптомът. Наблюдавайте кога мъркащият ви приятел се стресира и има нужда от вашата подкрепа да се успокои. Това е ключът към щастливо и пакостливо коте!

Вижте още:

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията ѝ

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Виж още