Котките моногамни ли са?

две котки Снимка: iStock

М оже да е сладка идея да вземете две котки, за които сте сигурни, че ще се влюбят и ще живеят дълго и щастливо заедно. За съжаление този тип любов и връзка просто не присъства в ДНК на котката. Мъркащите животни не са моногамни животни. Котките могат да живеят заедно в приятелски отношения в една и съща къща, но те никога няма да мислят една за друга като за партньор за цял живот, на когото да бъдат изцяло отдадени.

Ако им се даде шанс, повечето котки биха избягали с първата котка, която мине през вратата. Това е така, защото мъркащите животни са създадени да се размножават по специфичен начин, който увеличава шансовете им да имат бебета. Ето какво трябва да знаете за котешките връзки и техните практики за чифтосване.

Котките не са моногамни

две коткиСнимка: iStock

Котките не просто не са моногамни, а могат да бъдат направо „безразборни“. По време на сезона на чифтосване мъжките котки в дивата природа могат да се опитват да размножават няколко женски на ден, всеки ден, в продължение на седмици. По същия начин женските могат да се чифтосват с множество партньори в една и съща седмица. При котките целта е да се размножат. Обикновено са необходими средно четири опита за чифтосване, преди една котка да забременее, така че и мъжките, и женските се опитват да се чифтосват колкото е възможно повече, за да увеличат шансовете за забременяване.

Dogsandcats.bg

Практики за чифтосване на котките

Гальовните животни могат да се разгонят многократно по време когато настъпи сезонът на чифтосването. При гальовните животни това може да продължи от януари до октомври. Котките, които живеят в топъл климат или живеят у дома целогодишно (и не са кастрирани), могат да се разгонват през цялата година. Когато женската котка се разгонва, тя ще направи всичко възможно да привлече подходящ мъжки котарак за чифтосване.

Интересното е, че женската привлича мъжки котараци от километри наоколо, ако е навън, и след като се чифтоса, тя ще започне да търси нов партньор, докато забременее или докато цикълът на разгонване приключи.

две коткиСнимка: iStock

По време на сезона на чифтосването мъжките котки правят основно няколко неща. Те маркират с урина, за да защитят своята територия, ловуват, намират храна и търсят партньори. Котката винаги търси нов партньор и винаги търси да превземе женските котки на своята територия. В район, претъпкан с бездомни или диви котки, те могат да се чифтосват с много женски за кратко време. Те нямат концепция за моногамия.

Този тип поведение се подхранва от факта, че овулацията при котките протича по по-различен начин от тази на жените. При гальовните животни яйцеклетките се освобождават само по време или непосредствено след акта на чифтосване и те няма да се освободят сами. Това означава, че котките трябва да се чифтосват достатъчо пъти, за да предизвикат овулация.

Кои животни са моногамни?

Ако котките не са моногамни, кои животни са? В природата моногамията е рядкост. Приблизително 3% до 6% от животинските видове остават моногамни през живота си. Но все още има някои животни, които могат да вдъхнат надежда и романтични чувства.

две коткиСнимка: iStock

Много птици всъщност са моногамни. След като се чифтосват като млади, те обикновено остават заедно до края на живота си. Това означава, че мъжките и женските птици ще строят гнезда заедно, ще живеят заедно и ще отглеждат заедно своите малки. Пингвините също са моногамни и ще останат като двойка, за да отглеждат безопасно бебетата си до зряла възраст в суровия антарктически климат.

Други моногамни животни включват саламандър, повечето видри, евразийския бобър и други. Всеки един от тези видове се чифтосва с едно животно в началото на живота си и ще се опитва да остане с него през целия живот. Хората също имат способността да бъдат моногамни, но не всички хора са.

Котките не са моногамни. Те всъщност са обратното на моногамията. Те са динамични и търсят партньори непрекъснато (ако живеят в природата). Те не се интересуват от броя на партньорите, които имат, докато котенцата продължават да се раждат. Това може да разбие илюзиите ви за котките и романтиката, но тези поведения са вписани в котешкото ДНК и са били много ефективни за тях през годините.

Виж още