Котките обичат ли да им говорим?

котка и стопанка Снимка: iStock

К отките често са самотни същества, които предпочитат да бъдат оставени на спокойствие. Въпреки че много собственици на котки може да са склонни да се поддават на този тип отчужденост, това може да е грешка, тъй като котките са социални същества. Въпреки че са самостоятелни и се справят добре сами, това не означава, че обичат да бъдат напълно сами и да не комуникират с друг домашен любимец или стопаните си.

Да говорите с котката си и да я оставите да чуе гласа ви е чудесен начин да създадете връзка дори с най-упоритото коте на света. Замисляли ли сте се обаче дали на котката ѝ харесва, когато говорите с нея? Отговорът на този въпрос е категорично да!

котка и стопанкаСнимка: iStock

Независимо дали желаят да го признаят или не, мъркащите животни могат да бъдат прекрасни домашни любимци, които много обичат стопаните си и държат на тях (макар и понякога да го показват по странен начин). Те се нуждаят от взаимодействие, особено със своите собственици. Затова сега ще разгледаме как може да подейства един „разговор“ с котката ви и за двама ви! Ще откриете, че разговаряте с вашия котешки приятел по-често, след като разберете колко му харесва!

Dogsandcats.bg

Разговор с вашето коте

Когато говорите с гальовния приятел ще получите забележимо различна реакция, отколкото ако разговаряте с кучето си. Котките са известни със способността си да игнорират стопаните си, когато решат. Това не означава, че не трябва да полагате усилия. Според проведени проучвания котките се наслаждават на гласа на стопанина си и дори разпознават имената им с течение на времето.

Разбира се, когато говорите с вашето коте, тонът на гласа, който използвате, има значение. Котките могат да бъдат утешени от спокоен, мек тон. Те дори харесват високите гласове. Подобно на други животни и дори хора, те могат да бъдат нащрек, ако усетят, че тонът на техния стопанин е тревожен или необичайно силен.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Котките разбират ли какво казвате?

В повечето случаи вашата котка не знае за какво говорите, когато се обръщате към нея. Въпреки че може да разпознаят името си или определени думи, които се свързват с неща, които обичат като време за вечеря, като цяло те не разбират повечето от нещата, които казвате.

Може да не го осъзнавате, но има много ползи, които идват от „разговора“ с вашия мъркащ приятел. Нека да разгледаме някои от тях:

1. Вашата котка ще се чувства разбрана

Колкото комуникирате с гальовния приятел, има вероятност той да мяука или показва някакъв вид отговор с поведението си. Когато това се случи, ще се научите да разбирате езика на тялото или тоновете на мяукане на котката си и ще знаете какво има предвид тя - дали иска да я погалите, гушнете или моли за лакомство.

2. Насърчава свързването

котка и стопанкаСнимка: iStock

Котките искат да се привържат към стопаните си. Ако отделите време да общувате с тях с меки, успокояващи тонове, връзката ще се укрепи по-бързо. Вашият тон и обичта, която предлагате през тези периоди, могат да помогнат да покажете на котката си, че я обичате и искате да прекарвате време с нея.

3. Помага при самота

Никой не иска да се чувства самотен. Като говорите с гальовния приятел, може да избегнете това нежелано чувство и за двама ви. Щастливите тонове помагат на вас и вашата котка да се чувствате по-малко самотни. Независимо дали просто говорите за деня си или казвате на котето си колко много обичате котката си, ще се почувствате сякаш говорите с приятел, а не с домашен любимец.

4. Стимулира ученето

Много хора твърдят, че котките не могат да бъдат научени на команди, но това не е вярно. Гальовните животни са много интелигентни.

Когато говорите с котката си често, тя се научава да разпознава вашия глас, тон и дори езика на тялото.

Ако искате да научите вашето коте на определени команди, това може да бъде много полезно.

5. Котката може да ви даде сигнал, че не се чувства добре

котка и стопанкаСнимка: iStock

Една от най-важните причини, поради които трябва да „говорите“ с вашето коте и да следите езика на неговото тяло, е обратното мяукане и мъркане, които получавате. Колкото повече общувате двамата, толкова повече ще разпознавате нормалните реакции на вашето коте. Това е страхотен инструмент, ако котката ви се чувства лошо. Често, когато котката е болна, нейното мяукане ще бъде по-кротко или забележимо различно. Можете да разберете това и да предложите лечението, което може да се изисква от ветеринарния лекар.

Как да говорите с котката си

Общуването с мъркащия приятел е много подобно на това как говорите с куче. Ако вашето коте се държи лошо, трябва да използвате тон, който показва авторитет. Ако използвате същия висок, щастлив глас, с който хвалите вашето коте, те ще се объркат. Винаги използвайте правилни тонове с вашия домашен любимец, така че той да разбере какво се опитвате да му съобщите.

Колкото и странно да звучи - не се страхувайте да „водите разговор“ с вашия домашен любимец. Въпреки че те може да не знаят какво се случва в живота ви, може да е полезно и за двама ви да имате приятел, който е там, за да ви изслуша по всяко време, независимо от ситуацията. А котката ви от друга страна ще свикне с вашия глас и тон и ще може по-добре да се ориентира по гласа ви.

Виж още