Котките страхуват ли се, когато стопаните им се карат помежду си

хора се карат Снимка: iStock

К отките са проницателни, внимателни животни, които обръщат повече внимание на човешкото взаимодействие, отколкото си представяме. Това означава, че те са силно повлияни от поведението на своите собственици и атмосферата в дома.

Котките намират споровете за стресиращи, тъй като мразят враждебността и силните звуци, като повишени гласове, разбиване на предмети и затръшване на врати. Котките не разбират какво им казвате и може да си помислят, че гневът е насочен към тях. Повечето котки се крият или излизат навън, когато възникне спор между стопаните, но някои е възможно да вземат страна на единя стопанин и да се опитат да го защитят.

хора се каратСнимка: iStock

Споровете между двама души не винаги могат да бъдат избегнати, но можете да пощадите котката си да бъде част от вашите спорове. Котките се наслаждават на спокойна среда, така че направете каквото можете, за да осигурите спокойствие в дома си, дори само за благополучието на вашата котка. Оставете котката си да се разхожда навън, докато вие решавате разногласията си.

Dogsandcats.bg

Котките знаят ли кога хората се карат?

Котките се считат за част от семейството, когато бъдат въведени в дома. Въпреки че означава, че котките са много обичани домашни любимци, те не винаги са защитени от реалността на човешкото взаимодействие.

Факт е, че хората понякога се карат. Възникват спорове в брак, споразумения за споделяне на жилище или между братя и сестри или родители и деца. Това няма да остане незабелязано от котките, които неизменно ще реагират неблагоприятно на всеки конфликт, който се случва около тях.

Котките обичат спокойна и спокойна среда. Ако двама души се карат, това чувство за спокойствие и рутина се разбива, което води до чувство на стрес и безпокойство.

Могат ли котките да усетят спорове, преди да се случат?

Може да откриете, че котката започва да показва признаци на безпокойство, преди спорът с партньора ви да достигне точката на кипене. Лесно е да се предположи, че вашата котка има пророчески способности за ясновидство в такъв случай, но реалността е по-обикновена.

Списанието Animals обяснява как котките могат да разберат и дешифрират изражението на лицето на своите собственици. Така че, ако се мръщите или скърцате със зъби, котката ви вероятно ще започне да се тревожи какво ще се случи след това.

Ако споровете в дома ви са често срещани, котката ви ще научи предупредителните знаци на затишието преди бурята. Като създания на рутината, котките запомнят всичко, което може да се счита за важно, както добро, така и лошо.

хора се каратСнимка: iStock

Ако котката ви усети, че предстои спор, тя може инстинктивно да поиска да се скрие.

Как котките реагират на хората, които се карат?

Когато собствениците се карат, това неизменно ще доведе до стрес за котката. Следователно, тя вероятно ще реагира по един или повече от следните начини:

  • Ще се скрие
  • Ще напусне дома (ако живеете в къща и котката ви излиза навън)
  • Ще мяука
  • Може да прояви разрушително поведение

Защо спорът стресира котката ми?

хора се каратСнимка: iStock

Конфликтът е редовен източник на стрес както за хората, участващи в спора, така и за всички около тях и котките не са изключение. Може да се изненадате, но мъркащият ви приятел наистина е по-разстроен когато слуша силните гласове докато дискутирате с половинката си отколкото предполагате. Котката ви със сигурност не разбира думите ви, но вижда, че нещо се случва и то не е положително.

Ясно е, че няма как да не дискутирате у дома само и само, за да пазите тишина за котката си. Спорове възникват и е необходимо нещата да се комуникират, а ако това се случи спокойно - толкова по-добре за всички.

Виж още