Котките сънуват ли

котка спи Снимка: Pixabay

Н а всички ни се е случвало да се събудим от хубав сън. Макар и в първия момент да сме разочаровани, че това е било „само сън“, все пак приятното усещане у нас остава и може би ни държи известно време. Съществуват толкова много изследвания за човешкия сън, дори символика – какво означава, ако сънуваме определено нещо. Няма как да не се запитаме – домашните ни мяукащи любимци сънуват ли?

Малко за котките, хората и съня

Котешките родители сме добре запознати колко много спят тези мъркащи приятелчета. На всички ни се е случвало котката ни да заспи на любимия си стол, ние да излезем за няколко часа навън, а като се приберем – тя да се намира в абсолютно същата позиция. Всъщност, тези животни спят между 12-16 часа.

За да обясним дали котките сънуват, първо трябва да ви разкажем малко за човешкия сън. Докато спим преминаваме през няколко фази. През 50-те години на миналия век изследователи откриват състояние на сън наречено Бързо движение на очите (Rapid eye movement – REM). Това е последният етап на съня, и може да настъпи около 90 минути след като заспим, а продължава между 10 минути и 1 час. Тази фаза на съня е важна, защото тогава мозъкът ни е най-активен и се появяват най-арките сънища, които може би помним след като се събудим. Като цяло науката не казва дали винаги сънуваме по време на тази REM фаза, но е много вероятно да го правим точно тогава.

Сънуват ли котките - какво казва науката?

котка спиСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Хората не са единствените бозайници, които имат тази фаза на съня. Изследвания донякъде потвърждават, че мъркащите приятели също навлизат в REM състоянието на съня. Също така, при котките се наблюдава отпуснатост на мускулите, което ги възпрепятства да действат извън съня си. В случай, че сте виждали как очите или лапичките на гальовния ви приятел трептят докато той спи – най-вероятно се намира в тази дълбока фаза на съня си.

Все пак, това не доказва напълно, че котките сънуват и със сигурност не го правят като нас, хората. Всички знаем, че мъркащите приятели не спят напълно неподвижно. Понякога се протягат, хъркат, дори издават странни звуци. Това много напомня и на нас, хората, докато спим или сънуваме. Като цяло трудно можем да кажем какво те мислят в будно състояние, какво остава, когато спят.

Мъркащите приятели най-вероятно сънуват. Друг е въпросът дали бихме могли да предположим да какво сънуват, а най-вероятно никога няма да разберем. Можем да си представим, че сънуват храната си, как преследват любимата си играчка, как гледат птиците навън или как се гушкат със стопаните си.

Вижте още:

Защо котките спят толкова много

Виж още