Защо котките спят толкова много

спящо коте Снимка: iStock

М яукащите домашни любимци спят между 12-16 часа на ден! Може би числото ви се струва голямо, тъй като прави голям контраст с нашия режим, но природата на тези животни е такава.

Обикновено котките стават по-активни след залез слънце, могат да будуват нощем, а след като на сутринта се събудите и ги нахраните, те бързо-бързо се оттеглят за дълга дрямка.

Да разберем защо тези животни се нуждаят от голямо количество сън!

Имат нужда от енергия за лов

Гальовните животни имат физиологията на хищник, което означава, че те са здраво свързани с преследване и лов, а това се случва главно през нощта. Големите котки като лъвовете имат подобен модел на сън през деня и ловуване през нощта.

Dogsandcats.bg

Въпреки че са отдавна опитомени, домашните котки все още спазват този див режим. Дори и в играта си, тези животни ще използват първичните си инстинкти и ще се придвижват безшумно из сенките и мебелите на дома ви в гонене на плячка. Било то играчка или нещо друго.

Ловът отнема голямо количество енергия. Независимо дали мяукащият ви приятел излиза често навън за игра или пък преследва котешка играчка вкъщи, той има нужда да си почине и да събере енергия за следващото бягане, нахвърляне или дебнене. Това е причината за тези многобройни часове сън. Това е времето, необходимо на тези животни да възстановят силите си.

спящо котеСнимка: iStock

Дрямка или дълбок сън

Подобно на хората, котките или дремят в лек сън, или спят много дълбоко. Когато гальовният ви домашен любимец задряма (което продължава около петнадесет минути до половин час), той позиционира тялото си така, че да може да скочи във всеки един момент.

Дълбокият сън при котките обикновено продължава около пет минути, като след това се превръща в дрямка. Бебетата или по-възрастните представители са склонни да спят доста дълго.

Времето влияе на съня на котките

Поведението на темпераментните животни може да варира значително в зависимост от тяхната порода, възраст, темперамент и цялостно здравословно състояние. Има още едно нещо, което може да повлияе на държанието им - времето. Точно както при нас, хората.

Можете да забележите, че гальовният домашен любимец спи много повече, когато времето навън го предразполага - например в дългите дъждовни или зимни дни. Независимо дали котката ви предимно живее вътре или пък се разхожда в двора навън, най-вероятно ще потърси тихо местенце, на което да се свие, за да поспи.

Това е едно от нещата, за които силно можем да им завидим, тъй като не ги чака никаква работа, а могат спокойно да се отпуснат и почти да проспят мрачните дни.

Можете да срещате като проблем прекалената активност на мъркащите животни през нощта. Много стопани се оплакват, тъй като котките ги будят.

По принцип при малките е по-характерно да лудуват през нощта и да обърнат къщата ви наопаки, но бихте могли постепенно да ги научите да спазват вашия режим, доколкото това е възможно. Гальовните животни могат да се напаснат към графика си за хранене, а пък ако ги изморите хубаво с игра вечер преди сън - със сигурност ще ви оставят на спокойствие.

Виж още