Котките знаят ли когато са били спасени

осиновяване на коте Снимка: iStock

П оради големия брой бездомни животни в България, историите за спасени от улицата котки или кучета изобщо не са ни чужди. Чувството да спасим животинка, намираща се в беда е неописуемо и изпълва сърцето ни.

Собствениците, които успяват да спасят някое мъниче от улицата често казват, че то също им е помогнало и, че чувството е взаимно, тъй като домашните любимци ни носят безкрайно много радост. За нас, хората няма спор, че това е много важно събитие в живота ни. Но котките дали осъзнават, че сме ги спасили от опасност?

Котките помнят ли живота си преди да ги приберем у дома

Според експерти, котките имат не лоши спомени, които са предимно асоциативни. Те помнят важни за тях хора, дори и да са минали години от последната им интеракция. Предполага се, че те помнят и живота си преди да бъдат спасени от техния котешки родител.

Едно доказателство, което допълва теорията, че гальовните животни имат добра памет е, травма, която животинчето е претърпяло. За съжаление много голяма част от уличните котки или тези, които се озовават в приют са имали лошо минало. Дори и след като бъдат осиновени от добри хора, тези приятели могат с години да са плахи и да се крият често докато се отпуснат и изградят доверие с новия си собственик.

Dogsandcats.bg

осиновяване на котеСнимка: iStock

Да, котките могат да помнят миналите си страшни моменти, но помнят и хубавите такива! Ако ги засипете с любов, търпение, много играчки и внимание - те със сигурност ще го оценят, макар и не веднага.

Със сигурност котката ви знае, че държите на нея

Най-добрият начин, по който вашата котка може да е „благодарна“ (доколкото котките са способни на това), че сте я спасили, е чрез безкрайната любов, я която я дарявате. Гальовните животни обикновено не са известни с това, че са привързани, но повечето собственици на котки са съгласни, че техните котешки приятели не са чак такива самотници колкото изглеждат.

Котките могат да проявяват привързаност към вас по най-различни начини:

  • Преследват ви от стая в стая
  • Мъркат във ваше присъствие
  • Търкат се във вас и си просят галене
  • Спят до вас
  • Правят ви компания, свити на кравайче, в която и стая да се намирате

Можем да обобщим, че гальовните животни помнят доста - и добрите, и лошите моменти. Ако спасите котето от от улицата след някоя травматична случка - то най-вероятно ще направи разлика между начина, по който е било третирано преди и начина, по който вие се отнасяте с нея.

Вижте още:

Колко време отнема на котките да свикнат в новия си дом

Виж още