Колко време отнема на котките да свикнат в новия си дом

осиновяване на коте Снимка: iStock

В секи стопанин на мъркащ домашен любимец знае, че е отнело известно време на животинчето да свикне с новия си човек и дом. Ако планирате да осиновите мъркащо животинче или наскоро ново коте е заживяло във вашия дом, със сигурност първите седмици ще са странни както за него, така и за вас.

Няма точна формула или време, в което котките се отпускат в новия си дом, защото това много зависи от техния характер, миналия им опит с хора, вашият подход и адаптация на дома за гальовния домашен любимец.

Трябва да подходим с търпение и разбиране към новото животинче

Мъркащите приятели, които току-що прекрачват прага на новия си дом, със сигурност изпитват голяма доза страх и несигурност. Ако котката ви се скрие в някой ъгъл веднага щом влезе в жилището ви - не се притеснявайте, това е съвсем нормална реакция. Някои котки дори ще прекарат няколко дни в „скривалището си“ и ще се шмугват бързо до купичките за храна и вода или тоалетна, когато вече нямат избор.

Макар че няма какво да направите по въпроса, освен да ѝ осигурите пространство, да бъдете търпеливи и да не я насилвате. Много плашливите котки, могат дори да бъдат отделени в една стая или част на апартаметнта, за да изучат това пространство и да се почувстват добре. След време те сами ще започнат да душат другите помещения и да възприемат новото място като свое.

Dogsandcats.bg

Подготовката преди да дойде новото коте е повече от важна

Още докато сте в хода на процеса по осиновяване е добре да се сдобиете с някои котешки аксесоари предварително, за да може когато новото животинче влезе във вашия дом - директно да има пространство. Основните котешки вещи за добро начало са:

  • Купи за храна и вода
  • Тоалетна
  • Котешко дърво и драскалки
  • Играчки

Добре е да помислите как да разположите всички тези предмети. Веднага щом влезете с транспортната чанта у дома, можете да я поставите близо до тях, за да може мъркащият приятел веднага да влезе в хралупката си или пък да подуши играчките. В случай че котето е социално и не се е смутило твърде много от новия дом, нито от вас - можете дори да се позабавлявате заедно.

Трябва да следим езика на тялото на нашата котка

осиновяване на котеСнимка: iStock

Това правило е валидно винаги, не само за новите домашни любимци. Особено за по-плашливите представители, които имат принципно такъв характер, трябва да ги наблюдаваме, за да преценим дали се чувстват добре и, ако се стресират да разбираме това и да им предложим уединение и място, на което се чувстват спокойни.

Най-видните признаци на страх и дискомфорт, които със сигурност ще виждате в началото на съжителството си с новото мъркащо приятелче са:

  • Опашка влачеща се по пода
  • Уши, клепнали назад
  • Разширени зеници и втренчен поглед
  • Извит гръб
  • Прекомерно мяукане

Няма как да предвидим колко време ще е нужно на гальовния ни спътник да свикне с нас и новия дом, но винаги можем да направим всичко възможно този преход да е максимално лек за котката ни. Малките котета са склонни да свикнат много по-бързо с нова обстановка, докато при възрастните представители може да е по-трудно, защото те са прекарали известно време с друг собственик имайки различен начин на живот и ежедневие. С помощта на котешки аксесоари, игра и грижи от ваша страна, много скоро ще забележите как мъркащият приятел започва да идва все повече и повече при вас и да ви преследва от стая в стая!

Вижте още:

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Видове котешки играчки

Виж още