Кръвните тестове показват ли наличие на рак при котките

взимане на кръв на котка Снимка: iStock

К акто при хората, ракът е водещ убиец при котките. Въпреки че заболяването може да бъде трудно за откриване при мяукащите животни, изследователите сега разработват кръвни тестове, които биха могли да помогнат на ветеринарните лекари да диагностицират рака при котки по-рано и по-точно. Надеждата е, че тези тестове ще доведат до подобрени резултати от лечението на котки с рак.

Днес кръвните тестове могат да покажат някои видове рак при котки. Като се има предвид това, тестовете могат да помогнат на вашия ветеринарен лекар да диагностицира рака рано, когато лечението е най-вероятно да бъде успешно. Кръвните тестове обаче все още не могат да открият всички видове рак при котки.

Колко добри са кръвните тестове за откриване на рак при котките

взимане на кръв на коткаСнимка: iStock

Възможно е кръвните изследвания да открият рак при котки, тъй като туморите могат да отделят химикали в кръвта, които могат да бъдат открити чрез тестове. Въпреки това, не всички видове рак отделят откриваеми химикали, така че изследването на кръвта не винаги може да идентифицира рак при мяукащите животни.

Dogsandcats.bg

Освен това, много ракови заболявания не могат да бъдат открити, докато не достигнат напреднал стадий, така че кръвните изследвания не винаги могат да осигурят навременна диагноза.

Как ветеринарите тестват за рак при котки?

Един често срещан метод е кръвен тест, който може да помогне за идентифициране на тумори, които са се разпространили в други части на тялото. Ветеринарите могат също така да извършат биопсия, която представлява отстраняване на малко парче тъкан от предполагаемия тумор, така че да може да бъде изследвано под микроскоп. Ако ракът се потвърди, ветеринарният лекар ще препоръча подходящ план за лечение.

взимане на кръв на коткаСнимка: iStock

Колко често трябва да правя кръвен тест на котката ми?

Целта на кръвния тест е да се оцени здравословното състояние на котката чрез идентифициране на всякакви аномалии в състава на кръвта.

Няма категоричен отговор на този въпрос, тъй като честотата, с която една котка трябва да прави кръвен тест, зависи от различни фактори, включително възрастта и здравословното състояние на мъркащия приятел, какви тестове се извършват, колко често трябва да се прави изследване за здравето на котката. да бъдат наблюдавани, тяхната индивидуална медицинска история и резултатите от предишни кръвни изследвания. Като цяло обаче се препоръчва на котките да се правят кръвни изследвания поне веднъж годишно.

Какво трябва да направя, ако котката ми има рак?

Ако вашата котка е била диагностицирана с рак, има няколко неща, които можете да направите, за да ѝ помогнете. Първо говорете с вашия ветеринарен лекар за най-добрите възможности за лечение на вашата котка. Предлагат се различни лечения, включително химиотерапия, лъчева терапия и хирургия. В зависимост от вида и стадия на рака, вашият ветеринарен лекар може да препоръча едно или повече от тези лечения.

взимане на кръв на коткаСнимка: iStock

В заключение, въпреки че не всички видове рак могат да бъдат окончателно диагностицирани при котки чрез кръвен тест, има определени признаци, които биха могли да показват наличието на заболяването. Има много обещаващи разработки в изследванията на рака при котки и е вероятно в близко бъдеще да бъде разработен по-изчерпателен кръвен тест за рак.

Дотогава най-добрият начин за откриване на рак при котки е чрез редовни физически прегледи и годишни изследвания. Ако смятате, че вашата котка може да страда от рак, важно е да я заведете на ветеринарен лекар за правилна диагноза.

Виж още