Линее ли козината на всички котки?

стопанин разресва котка Снимка: iStock

К озината на всички мъркащи приятели линее, но количеството на варира при различните котки. Някои от тях оставят само малко козина, докато други - доста повече. Ако се притеснявате какво количество ще отдели вашата котка, можете да прочетете съответните характеристики за породата или да попитате вашия ветеринарен лекар, когато заведете мяукащото приятелче на преглед, в случай че то е смесена порода.

Фактори, които влияят на количеството козина, която пада

  • Тип палто - котките с по-къса козина са склонни да линеят по-малко от тези с дълга.
  • Дали живеят на закрито или открито - мъркащите животни на открито обикновено линеят повече от котките на закрито, защото са изложени на повече елементи от околната среда.
  • Сезон - Козината на гальовните животни пада повече през пролетта и есента, докато се приспособяват към променящите се температури.
  • Медицинско състояние - ако забележите, че котката ви линее повече от обикновено, може да има медицинско състояние, причиняващо прекомерното падане на козината. Кожни заболявания, алергии и стрес могат да накарат котката да отдела твърде много козина. В такава ситуация трябва да заведете гальовния приятел на ветеринар, за да прегледа животинчето.
  • Стрес - в случай че котката ви е подложена на стрес, трябва да разберете какво точно я плаши и кара да се чувства некомфортно.Осигурете ѝ скривалище, като например картонена кутия или легло в стил пещера, където да се чувства сигурна. Играчките и забавленията също са важни, така че уверете се, че мяукащият домашен любимец има с какво да си играе.

Козината на някои породи пада по-малко от тази на други

стопанин разресва коткаСнимка: iStock

Породата също е фактор в определяне на количеството козина, която ще пуснат мяукащите животни. Например Мейн Кууните и Рагдолите са известни с това, че козината им пада много. При късокосместите проблемът е по-малък, така че ако искате котка, на която козината да пада по-малко - ориентирайте се към конкретна порода. Ако изобщо не искате козина в дома - котките Сфинкс биха били чудесно попълнение, но тези приятели също изискват грижи за кожата. 

Кой е най-добрият начин за намаляване падането на прекомерно много козина

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите количеството козина, която покрива дома ви. Редовните сесии с четкане могат да помогнат за премахване на разхлабената коса и за разпределяне на естествените масла. В зависимост колко коса пуска вашият мъркащ приятел може да се наложи да го разресвате всеки ден.

Dogsandcats.bg

Къпането не помага за намаляване на количеството козина, която пада, но при някои мяукащи животни може да намали количеството космени топки, които гальовният приятел ще повърне в някакъв момент.

Трябва да сме наясно, че когато живеем с животинче, в дома ни ще има известно количество котешка козина. Някои котки пускат по-малко козина от други, но въпреки всичко мъркащият домашен любимец се нуждае от редовно разресване и грижи за козината. В случай че котката ви изведнъж линее прекалено много - поговорете с ветеринарен лекар, за да проверите здравословното състояние на домашния любимец.

Виж още