Любопитни котешки факти: мъркащите животни имат ли пъп?

Котка по гръб Снимка: IStock

П ъпът е мястото, където пъпната връв някога е била прикрепена към стомаха ви. Чрез нея сте получавали хранителни вещества от майка си, докато сте били още в утробата. Като бозайници, котките също получават хранителни вещества през пъпната връв вътреутробно, което кара мнозина да се чудят дали и мъркащите животни имат пъп. 

Защо котешкият „пъп“ се различава от човешкия

Когато котката се роди, майката прегризва пъпната връв, след което изчаква тя да изсъхне и да падне от тялото на котето.

По ирония на съдбата тази практика води до много по-чист белег от пъпа. Белегът на пъпа при котка е предимно плосък и обикновено покрит с козина. Дори да опипате по корема, може да е трудно да намерите петното под козината им, особено ако котката е много пухкава.

Dogsandcats.bg

След раждането обикновено са необходими само няколко дни, докато пъпната връв изсъхне и падне. Когато това се случи, остава белег на корема, който функционално не се различава от човешкия пъп. Тъй като петното е толкова мъничко и чисто, едва се забелязва. След като козината на котката порасне, пъпът е още по-труден за намиране, тъй като коремът е покрит с козина.

Намиране на котешкия пъп

Както споменахме, белегът от прекъснатата пъпна връв е много чист. Има голям шанс той да е толкова добре зараснал, че дори да не можете да го намерите! Но това не означава, че не е там.

Котка по гръбСнимка: IStock

Пъпът на вашата котка трябва да е в центъра на корема. Откриването на този малък белег изисква котката ви да има изключително голямо доверие във вас, тъй като ще трябва да я обърнете по гръб и да ровите в козината на корема ѝ. Знаем, че гальовните животни могат да защитават областта на корема, тъй като в него се намират вътрешните органи, а кожата на стомаха е много чувствителна мека.

Ако котката ви позволи да опипате корема ѝ, ще трябва да раздвижите козината, за да стигнете до кожата ѝ, където можете да опипате белега на корема ѝ, който представлява техния „пъп“. Белегът ще бъде предимно плосък, но може да е леко вдлъбнат или изпъкнал.

Въпреки че котките може да нямат пъп като нашия, те имат такъв белег. Ако ви е много любопитно, можете да се опитате да го откриете, ако разбира се мъркащият приятел ви позволи да пипате корема му. 

Виж още