Митове за котките: мъжките котки по-привързани ли са от женските?

домашна котка Снимка: iStock

О бщоприето схващане е, че мъжките котки са по-добри домашни любимци от женските, тъй като са по-привързани, но вярно ли е това или е просто още един мит за гальовните животни? Интересното е, че отговорът на този въпрос не е толкова прост и не може да се отговори с „да“ или „не“.

В някои случаи мъжките котки може да са по-привързани от женските, но това не винаги е вярно. Всъщност много различни фактори допринасят за това да обясним поведението на мяукащите животни.

Има ли някакви доказателства, че мъжките котки са по-привързани от женските?

Едно скорошно научно изследване, което тества съвместимостта на котките с децата в семейството, специално разглежда пола и статута на котките и не открива връзка между пола и нивата на агресия или привързаност.

Друго проучване обаче установява, че полът може да бъде свързан с разлики в личностните черти като отчужденост, дружелюбност, непоносимост и способност за обучение. И така, ако полът сам по себе си не е двигател за нивата на привързаност при котките, какво е? И защо много хора вярват, че мъжките котки са по-привързани от женските?

Dogsandcats.bg

Какви фактори влияят върху това колко привързана е котката?

домашна коткаСнимка: iStock

Като собственици, нашето възприятие за това какво се счита за привързаност варира. За някои привързаната котка е гальовен мъркащ приятел, който прекарва цялото време на света в скута ни, избира да ни прави компания на дивана и постоянно е при нас. За други собственици привързана котка може да означава такава, която просто седи около нас, но не задължително се гушка.

Дефиницията на привързаност е различна и това е труден за обективно измерване фактор. Въпреки това, изглежда, че няколко фактора оказват влияние върху това колко привързана е котката към стопаните си и хората изглежда вярват, че това е допринесено от порода на котката, цвят, кастрирана или не, социализация и може би други домашни любимци в домакинството.

Кастрацията влияе ли на привързаността на котката?

Стерилизирането или кастрирането на вашата котка ще повлияе на нивата на хормоните им, но това води ли до разлика между половете в нивата на привързаност? Статусът на кастрация не е повлиял на нивото на привързаност към децата при котките. Въпреки това, кастрацията ще повлияе на някои поведения, като например прекомерно мяукане и търкане в различни предмети.

Мъжките некастрирани котки с достъп до открито са склонни да се скитат в търсене на женски котки по-често. Кастрирането на вашата мъжка котка ще го направи по-вероятно да прекарва повече време у дома. Кастрацията също така намалява случаите на нежелано поведение, като битки за защита на територията им и пръскане на урина при котки.

Некастрираните женски котки също могат да бродят в търсене на мъжки ухажор. И все пак, в домашна среда, гальовните приятели могат да бъдат изключително привързани, когато са разгонени.

Цветът на козината влияе ли на привързаността на котката?

домашна коткаСнимка: iStock

Въздействието на цвета на козината върху нивата на привързаност е очарователно, така че нека разгледаме част от науката зад това. Това е така, защото при котките някои цветови вариации са свързани с пола. Това означава, че тъй като ДНК, която носи информация за някои цветове на козината, се намира конкретно в хромозомите (генетичен материал), които също определят пола на котката, по-голямата част от котките с определен цвят са мъжки или женски.

Примери за това включват жълтите мъжки котки или женски трицветни котки. Изследователите предполагат, че цветът на козината може да се загатва за поведението на животните, тъй като меланинът, пигмент от съществено значение за цвета на козината и кожата, също е свързан с нивата на допамин, а той е важен хормон.

Жълтите котки, които са предимно мъжки, имат репутацията на приятелски настроени и наистина скорошно проучване установява, че оранжевите котки са получили най-висок резултат за приятелство и спокойствие. Така че може би тази подозирана връзка в цвета на козината, пола и поведението е причината за някои анекдотични истории за мъжките котки, които са по-привързани от женските.

Породата влияе ли на привързаността на котката?

домашна коткаСнимка: iStock

Някои породи котки са известни със своята привързаност и приятелски характер, като Бирманска, Мейн Куун, Рагдол и други.

Няколко проучвания разглеждат нивата на привързаност или положителното поведение човек и котка при различни породи. Въпреки това, нито едно окончателно изследване не очертава дали има пристрастие към пола в рамките на породите към определени породи мъжки котки, които са по-привързани от женските котки.

Реалността е, че дори в рамките на „по-приятелските“ породи, ще има вариации в това дали мъжките или женските са по-привързани, като много неща се свеждат до личността и възпитанието на отделната котка.

Възпитание, социализация на котката

Средата, в която е отгледано котето, и нивото на социализация могат да повлияят на това колко привързани са те. Някои котки, които са преживели неприятни ситуации или са имали ограничена социализация в годините на растеж, могат да станат по-отдалечени и да проявят по-малко привързаност от тези, които са били добре социализирани като малки.

Наличието на няколко котки в едно домакинство също може да повлияе на нивата на привързаност поради несъгласия или конфликти между животните, което води до повишени нива на стрес. Конфликтът не винаги се изразява като физическа битка, така че всеки собственик с няколко котки трябва да следи внимателно поведението на своите котки и да поиска съвет от своя ветеринарен лекар, ако се притеснява.

домашна коткаСнимка: iStock

В заключение много фактори допринасят за нивата на привързаност и разликите в поведението на котките. Макар да има известна връзка между полът, цвета на козината или породата, в крайна сметка е много трудно да се предвиди доколко вашият мъркащ приятел ще бъде мил и привързан към вас.

Най-добре е да вземете предвид всичко това, преди да вземете нов член на семейството. Дори и при внимателен подбор, всяка котка е индивидуална със собствен характер.

Виж още