Могат ли котки и кучета да пият от една и съща купа с вода

котка и куче Снимка: iStock

А ко живеете в домакинство с няколко домашни любимци и притежавате и котка, и куче, може би се чудите дали тези животни могат да споделят своята купа с вода. Ако вашата котка и куче изберат да пият от една и съща купа с вода, това е добре от гледна точка на това, че показват близост и изглежда се разбират и нямат проблеми да споделят ресурсите си. Докато споделянето на купата с вода често може да бъде удобно, подобна практика има и няколко недостатъка.

Трябва ли котките и кучетата да пият от една и съща купа с вода?

Котките и кучетата могат да пият от една и съща купа с вода, но това трябва да бъде техен избор, а не необходимост. Те винаги трябва да имат достъп до отделни купи с вода, за да могат да избират.

котка и кучеСнимка: iStock

Най-общо казано, стига вашата котка и куче да се разбират добре, не би трябвало да има проблеми със споделянето на купа с вода. Може да изглежда нехигиенично, но това не е основната причина да се предлагат отделни купи. Котките са много различен вид от кучетата и имат различни приоритети, когато става въпрос за основните им ресурси като храна и вода.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка и куче вече са приятели и им е удобно да споделят купа с вода, това не би трябвало да представлява проблем за вас, стига да сменяте редовно водата и да продължавате да поставяте отделни купи, за да имат на разположение. Но ако вашите пухкави спътници изглеждат колебливи или дори загрижени да споделят водата си, трябва да се уверите, че имат други алтернативи.

Възможни опасности от споделянето на купа за вода

В повечето домакинства с няколко домашни любимци купа с вода, споделена между котка и куче, не носи голяма опасност, защото тези животни вече споделят други неща в своята среда.

котка и кучеСнимка: iStock

Въпреки това, ако един от вашите домашни любимци има заразна болест, споделянето на купа с вода може лесно да доведе до заболяване на другия домашен любимец. Котките и кучетата могат да пренасят вредни патогени, вътрешни паразити и инфекции един на друг. Имайте предвид, че това все пак може да се случи, ако те не споделят купата си с вода, но ако го направят, шансовете за подобно събитие са по-високи. Така че, ако някой от вашите домашни любимци е зле, опитайте се да държите купичките му за храна и вода отделно от останалите животни.

По-често срещаният проблем е, че вашата котка може да не е склонна да пие, ако трябва да споделя купата си. Котките могат да бъдат много внимателни по отношение на формата и материала на своите купи и дълбочината на водата. Те също така предпочитат купите с вода да се поставят далеч от техните купи за храна или тоалетна, за да се предотврати възможното замърсяване.

Котките също могат да се чувстват по-уязвими, когато трябва да спрат да ядат и пият, особено до куче, което може да се почувства заплашително за тях. Кучешките купи за вода често са в кухнята или в други зони с голям трафик и вашата котка може да предпочете да пие на тихо и далечно място. Добавянето на всички тези опасения може да доведе до отказ на котката да пие достатъчно вода, което е опасно за здравето ѝ.

Съвети за котката и кучето, които споделят купата си с вода

Ако вашите домашни любимци се разбират добре и се радват на компанията си, можете да им позволите да споделят своята купа с вода.

котка и кучеСнимка: iStock

Все пак има няколко неща, които трябва да направите, за да направите това изживяване възможно най-удобно и за двете животни:

  • Никога не принуждавайте домашните си любимци да споделят своите купи с вода. Трябва да е нещо, което те правят с желание. В противен случай може да има проблеми с намален прием на вода и безпокойство.
  • Ако някой от вашите домашни любимци има заразна болест, най-добре е да му попречите да споделя купата с вода, докато проблемът не бъде разрешен и двете животни са здрави.
  • Уверете се, че има достатъчно вода и за двете животни. Дръжте няколко купи с вода наоколо, така че вашата котка и куче да имат много места за хидратиране през целия ден.
  • Редовно почиствайте купичките за вода, за да премахнете биофилма и сменете водата вътре, за да я поддържате хладна и свежа.

Как да поддържате правилно купата за вода на вашите домашни любимци

Ако планирате котката и кучето ви да споделят една купа с вода, ще трябва да проверите дали правилната хигиена е налице в целия процес.

Ето списък с неща, които трябва да направите, за да сте сигурни, че купата на вашите домашни любимци е винаги чиста и безопасна за използване:

  • Почиствайте купата всеки ден, особено след като кучетата могат да бъдат небрежни, докато пият вода.
  • Сменяйте водата в купата всеки ден или дори по-често, ако времето е горещо и влажността е висока.
  • Помислете дали да не използвате купа от неръждаема стомана или керамика, тъй като е по-хигиенична и санитарна от пластмасовата.
  • Когато миете купата, използвайте гореща вода и препарат за съдове без аромат и старателно изплакнете купата, преди да я използвате отново.

котка и кучеСнимка: iStock

Котките и кучетата могат да пият вода от една и съща купа с вода, стига това да е нещо, което им харесва да правят, а не нещо, което им е наложено насила. Ако вашите космати приятели са здрави и се разбират, споделянето на купа с вода е напълно в реда на нещата, стига да спазвате правилните санитарни практики.

Въпреки това, ако някой от вашите домашни любимци е болен, най-добре е да предотвратите споделянето, докато не сте сигурни, че и двамата ви космати другари са здрави. Споделянето на вода от болни животни може да доведе до прехвърляне на болестта върху другия ви домашен любимец, причинявайки повече проблеми.

Виж още