Мога ли да дам на котката ми картофено пюре

котка и човешки храни Снимка: iStock

В секи, който е има котка, знае какво е да има любопитен нос, който вечно е близо до чинията при всяко хранене! В крайна сметка, как се осмелявате да опитате да ядете нещо без да предложите на котката си? За наше щастие често се случва мъркащият приятел да подуши чинията ни и да си тръгне, но се случва и да поиска да вкуси от храната ни! Някои котки обаче наистина харесват странни хранителни продукти, които не бихте очаквали.

Така че, ако вашата котка е проявила интерес към картофеното пюре, може да се чудите дали котките могат да го консумират, за да сте наясно дали може да ги почерпите с храната си. Отговорът е - картофеното пюре може да бъде безопасно за гальовните приятели, но не винаги. Като много други храни, които сме приготвили за себе си, дали да почерпим котката си много зависи какъв е начинът, по който сме приготвили храната, за да знаем дали е подходяща за котката ни. Сега ще поговорим за това как трябва да бъде приготвено картофеното пюре, за да е безопасно за гальовния приятел.

котка и човешки храниСнимка: iStock

Котките потенциално могат да ядат картофено пюре

Неподправеното варено картофено пюре е напълно безопасно за вашата котка, ако се храни с него рядко. Разбира се, това не трябва да бъде ежедневно лакомство, но са няма проблем да се консумира в умерени количества.

Dogsandcats.bg

Само не забравяйте, че нишестето в картофите е доста трудно за смилане от вашето коте дори когато е сготвено. Тъй като може да има проблеми, хапване веднъж на няколко месеца няма да е проблем, но не бива да бъде ежедневно лакомство за гальовния ви спътник.

Подправки, които трябва да избягвате в картофеното пюре

Вие може да се насладите на картофи, намазани с масло, чесън, сол и други подправки. Можете да разбиете картофено пюре по почти всеки начин, който искате. Въпреки че това е много вкусно за хората, това може да е опасно за котките. Има много на брой различни подправки, които са токсични и вредни за котките.

котка и човешки храниСнимка: iStock

Ако планирате да споделяте картофено пюре с котката си, опитайте се да избягвате:

  • Чесън, див лук, праз и лук – всички тези обичайни подправки са силно токсични за котките. Въпреки че са много по-мощни, когато се консумират сурови, те все още са опасни и сготвени, така че не бива котката ви да хапва от тях!
  • Сол – картофеното пюре съдържа сол, но мъркащите приятели нямат нужда от нея, така че не бива да консумират в допълнителни количества.
  • Масло - това е задължителна и чудесна съставка на картофеното пюре, което ог прави толкова вкусно, но котките нямат нужда да консумират толкова мазнини, което прави пюрето неподходяща храна.

Кои видове картофи са опасни за котките?

Може да се изненадате, но картофите в някои форми са силно токсични или нездравословни за вашите котки. Суровите картофи са толкова опасни за гальовните животни колкото и за хората, така че в никакъв случай не бива да храните котката си с тях. Неузрелите картофи са следващите в списъка, тъй като може да бъдат токсични за мъркащите приятели.

котка и човешки храниСнимка: iStock

Картофеното пюре е добро лакомство за котките, стига да няма никакви токсични съставки в себе си. Внимавайте колко яде вашата котка. Дори и да нямате вредни компоненти в картофеното пюре, то все пак може да причини стомашно разстройство, ако е в прекомерни количества. Да не забравяме, че котките са създадени, за да се хранят с месо, така че по-голямото количество въглехидрати не им прави добра услуга.

Вижте още:

Могат ли котките да ядат киви

Токсичен ли е босилекът за котките

Могат ли котките да ядат паста

Виж още