Могат ли котките да ядат киви

котка и киви Снимка: iStock

П исали сме много по темата, че винаги е най-препоръчително гальовните животни да се хранят с котешка храна, тъй като имат по-различни нужди от нас и не могат да си набавят необходимите вещества с човешка храна.

Ако хапвате плодове и мъркащият приятел проявява интерес към вашето киви, може да се зачудите дали е безопасно. Преди да предложите на котешкия си спътник този плод, има някои важни съображения, които трябва да имате предвид. Като начало, кивито е хранителен плод, който съдържа различни витамини и минерали. Освен това то може да помогне за укрепване на имунната система на вашата котка. Но има и някои потенциални рискове, свързани с храненето на котките с киви. Затова се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да го включите в диетата на котката си.

Ползи от кивито за котките

котка и кивиСнимка: iStock

Включването на киви в диетата на котката може да ѝ осигури основни хранителни вещества, като фибри, калий и витамин С, за поддържане на цялостното ѝ здраве. Освен това кивито може да помогне за подобряване на храносмилането и да действа като естествено слабително средство.

Dogsandcats.bg

Тъй като кивито е с високо съдържание на антиоксиданти, то може да помогне за защитата на котките от свободните радикали и други вредни токсини. Съдържащият се в кивито витамин С също може да помогне за поддържане на силна имунна система на котките. Като цяло кивито е чудесно допълнение към диетата на котките и може да им помогне да бъдат здрави и щастливи!

Въпреки това, както при всяка нова храна, е важно кивито да се въвежда при котките бавно и в малки количества. Започнете, като давате на мъркащия приятел няколко резена киви или лъжица пюре от киви. Ако му хареса и няма нежелана реакция, можете постепенно да увеличите количеството, което му давате. Както винаги, консултирайте се с ветеринарния си лекар, преди да промените диетата на котката си.

Рискове, свързани с храненето на котки с киви

Въпреки че кивито може да бъде здравословно лакомство за котките, храненето с него е свързано с няколко потенциални риска.

Първо, кивито може да съдържа високи нива на захар и по този начин може да доведе до увеличаване на теглото на котките, ако те го преядат. Освен това кожата на кивито може да бъде проблематична за котките и да предизвика стомашно-чревни проблеми като диария.

Кивито може да съдържа и малки количества цианид, който може да навреди на котките, ако консумират твърде много. Поради тази причина е важно винаги да наблюдавате котките, когато ядат киви, и никога да не им давате повече, отколкото могат да поемат.

котка и кивиСнимка: iStock

Като цяло кивито е здравословен плод, който може да бъде полезен за котките. Все пак е важно да се внимава, когато им се дава. Преди да промените хранителния режим на вашата котка, се препоръчва да потърсите съвет от ветеринарния лекар.

Въпреки че добавянето на този плод към диетата на вашата котка има потенциални ползи, като например подобряване на имунната функция и храносмилането, от решаващо значение е да сте наясно с възможните рискове, като например стомашно-чревни проблеми. Като отговорен собственик на домашен любимец е важно да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да храните котката си с киви или да правите каквито и да било значителни промени в диетата ѝ. С неговите насоки можете да гарантирате, че вашият космат приятел ще остане здрав и щастлив.

Вижте още:

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Могат ли котките да консумират яйца

Могат ли котките да хапват боровинки

Виж още