Могат ли котките да ядат паста

котка паста Снимка: iStock

Х ората обожаваме да хапваме паста в нейните различни форми и рецепти. Ако сте любители на италианската кухня и често приготвяте за себе си и семейството, със сигурност сте се питали дали бихте могли да почерпите с малко количество и мъркащия домашен любимец, който със сигурност стои и наблюдава зорко до вас дали следвате рецептата.

Според експерти, макароните биха могли да са безопасни за повечето котки и, ако много им харесава - бихте могли да им оставяте по 1-2 макарона в купичката. Въпреки това, както повечето човешки храни, има някои съображения за безопасност, които трябва да имате предвид , преди да сервирате паста на вашата котка.

Котките и пастата

Подобно на много ястия, към които вашият домашен любимец може да прояви интерес, не толкова самата паста може да бъде опасна, а начинът, по който се приготвя.

Dogsandcats.bg

Основните съставки на пастата – брашно, вода и яйца – обикновено са годни за ядене от котките. Формата на пастата също няма значение поради меката ѝ текстура, така че независимо дали предпочитате спагети или макарони - няма голямо значение.

Важни са обаче съставките и начинът, по който приготвяте пастата. Знаем, че има доста голям набор от човешки храни, които не са опасни за котките, но въпреки това не осигуряват голяма хранителна стойност. Котките са месоядни животни и следователно наистина трябва да получават по-голямата част от храната си от източници на протеини, като риба или пиле. Въпреки това, те получават необходимите количества протеини, витамини и минерали най-добре от котешка храна. Човешката храна може да се използва само като лакомство, но не бива да замества изцяло диетата на мъркащия спътник.

Опасностите от пастата за котки

  • Подправки, с които готвим пастата

Въпреки че пастата не е непременно „добра“ за вашата котка, със сигурност няма да ѝ навреди, ако хапва по малко от време на време, стига пастата да се сервира без опасни съставки - домати, сосове, чесън, масло и други. Най-сигурният вариант е само тестото от пастата и, ако приготвяте месо към нея - бихте могли да я "овкусите" с него. Също така - трябва да внимавате с количеството сол в пастата, тъй като пресолената паста би била опасна.

  • Инстантни макаронени изделия

Някои макаронени изделия обаче трябва да избягвате, като например инстантните спагети или юфка, тъй като могат да съдържат високи количества натрий, а това е опасно за гальовните животни.

  • Риск от затлъстяване

Мъркащите животни (особено кастрираните) имат повишен апетит и, ако ги храните с тестени изделия - правите нещата много по-лоши. Някои котки могат да имат проблеми с храносмилането на паста и това да доведе до стомашно-чревни проблеми като диария.

Как безопасно да предложите паста на вашата котка

котка пастаСнимка: iStock

Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да предложите паста или друга човешка храна на вашата котка, тъй като всяко коте ще има уникални здравословни нужди и вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва дали е безопасно да споделяте вашите спагети или не. Ако получите зелена светлина, започнете с малка хапка или две и вижте как ще реагира вашата котка. Ако показват признаци на някакви храносмилателни проблеми - прекратете предлагането на паста.

Ако изглежда, че вашата котка наистина харесва пастата, имайте предвид, че трябва да ѝ позволявате само много малко количество от време на време - това със сигурност не трябва да става част от ежедневната им диета.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че на котките никога не трябва да се предлага сурова паста. Телата им не са подготвени да усвояват пастата в суров вид и вероятно ще им причини храносмилателен дискомфорт. Ако котката ви изследва плота ви, докато приготвяте вечеря, и случайно изяде малко суха паста, свържете се с вашия ветеринарен лекар за насоки и внимавайте за всякакви симптоми на стомашно неразположение.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Могат ли котките да хапват боровинки

Виж още