Токсичен ли е босилекът за котките

котка босилек Снимка: iStock

В ъпреки че има много растения, токсични за котките, босилекът не е едно от тях. Мъркащите животни могат безопасно да подушат и дори оближат босилек, а ако си отглеждате растението у дома и котката ви гризне малко от него - няма за какво да се притеснявате. Изключение обаче е, ако босилекът е под формата на етерично масло, така че ако имате такова - дръжте го далеч от лапите на котката си (както и всички останали масла).

Малко за босилека и котките

Босилекът е една от най-разпространените билки, а в същото време една от малкото, която е относително безопасна за гальовните животни. Много хора обичат да отглеждат подправки в дома си, за да имат свежи за готвене. В случай че имате растението и котката ви реши да си хапне малко от листата му - няма за какво да се притеснявате, тъй като не е отровен.

Не бива обаче котката ви да дъвче твърде много от него, тъй като това ще доведе до стомашно-чревни проблеми. В редки случаи гальовният приятел може да е алергичен към подправката, така че имайте едно наум.

Какво количество трябва котката да погълне, за да е опасно

котка босилекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Босилекът, в малки количества, няма да нарани вашата котка, а здрава котка най-вероятно не би хапнала повече от една хапка, все пак той не е вкусен за мяукащите приятели. Те могат да се привлечени донякъде от миризмата му, но едва ли ще проявят голям апетит към него. И все пак, ако забележите, че гальовния домашен любимец не е изял едно или две листенца, а много повече - потърсете ветеринарен лекар, за да прегледа пакостливия домашен любимец.

Все пак, ако видите че котката ви си хапва от растението - дръжте я под око известно време, за да видите дали ще се появят симптоми като повръщане или диария. Вероятно котката ви ще се оправи, но внимавайте за всякакви необичайни признаци. Докато мъркащият домашен любимец се храни и пие вода нормално, използва тоалекната си и се държи нормално, босилекът ще премине през неговата система. Ако има някакви признаци на дискомфорт или алергия, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Разбира се, ако котката ви има проблем с босилека или не искате тя да го яде, ще трябва да го преместите извън нейния обсег.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Безопасни ли са маслините за котките

Опасни ли са за котките етеричните масла

Виж още