Могат ли котките да ядат кости?

котка яде сурова храна Снимка: iStock

Д омашните котки може да са по-малки от лъвовете и тигрите, но споделят същите ловни инстинкти. Котките хищници, така че може да предположите, че е безопасно за тях да се хранят с кости, останали от вашата вечеря.

Макар че гальовният приятел яде кости, но това не означава, че трябва. За съжаление, костите не са безопасни за вашата котка и всички потенциални ползи за здравето се компенсират от рисковете. Наред с увреждането на зъбите, костите могат да причинят чревни запушвания, перфорация и инфекция.

Хранене на котката с кости

котка яде сурова хранаСнимка: iStock

Костите, независимо дали са варени или сурови, не се препоръчват за мяукащи животни. Малките, сготвени кости, като тези от домашни птици, могат да се натрошат и счупят по време на хранене, което потенциално води до запушване на червата или перфорация, което е спешен ветеринарен случай. Дори сурови, тези кости могат да причинят чревни проблеми и могат да съдържат бактерии, които могат да причинят сериозна инфекция на вашата котка.

Dogsandcats.bg

Разлика в храненето на дивите котки домашните

Може би си мислите, че дивите котки и техните диви събратя ядат кости без проблем, така че вашата домашна котка също може. Въпреки че е вярно, че дивите котки ядат цяла плячка - от цяла плячка до остатъци от масата, включително кости, те не са добро лакомство за вашата домашна котка. Дивите котки имат по-различни стомаси, които са свикнали с обработката на каквато и да е храна, за да оцелеят.

Вашата котка е късметлийка, тъй като се храни с най-добрата възможна диета от своя любящ собственик - вие - и получава любимата си суха и мокра храна всеки ден.

Хранене на котката със сурова диета

Привържениците на суровите кости за котки често изтъкват ползите от суровата диета. Идеята зад храненето със суров модел на цяла плячка е, че той имитира естествената диета на котката сравнение с търговската храна.

котка яде сурова хранаСнимка: iStock

С изключение на факта, че котките са опитомени от хилядолетия, и въпреки че може да споделят някои генетични черти, те се различават от дивите си събратя. Като цяло рисковете да храните гальовния си приятел със сурова храна са много повече отколкото ползите.

В допълнение, котките имат много специфични хранителни нужди, баланс, който е трудно за човек да създаде и поддържа сам - да не говорим за разходите за хранене с висококачествено месо и осигуряване на достатъчно разнообразие, за да задоволи нуждите на котката.

Ако все пак харесвате идеята за хранене със сурови диети и включване на кости в диетата на вашата котка, можете да изберете висококачествена сурова търговска диета. Много реномирани марки храни за домашни любимци предлагат сурови диети със съставки от цяла плячка, давайки на вашата котка предложените ползи за здравето на биологично подходяща диета с по-нисък риск от заболяване или неблагоприятни ефекти.

котка яде сурова хранаСнимка: iStock

В крайна сметка зависи от вас дали ще изберете да дадете на котката си домашно приготвена сурова или търговска сурова диета заради ползите от нея. Което и да изберете, не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар относно здравето на вашата котка и рисковете и ползите от сурова диета за техните индивидуални нужди.

Домашните котки са месоядни животни и са еволюирали от големите котки, които дебнат в джунглите, равнините на Африка, Азия и Америка, но това не означава, че трябва да се хранят като такива. Костите, независимо дали са сготвени или сурови, не са идеални за вашата котка и могат да доведат до здравословни проблеми като чревна перфорация или запушвания, инфекции или повредени зъби. Като цяло рисковете надвишават всички възможни ползи за здравето и е по-добре да давате на котката си подходящи лакомства.

Виж още