Могат ли котките да ядат моркови?

котка и моркови Снимка: iStock

М орковите са вкусни, хрупкави зеленчуци, които са обичана част в нашата кухня. Независимо дали ги готвим или ги нарязваме, за да ги сложим в салата, морковите ни дават онази лека сладост и задоволителна хрупкавост, от която се нуждаем понякога. Докато хапваме някой морков, нашите котки също може да поискат да опитат, тъй като са любопитни, сладки същества, които не понасят да не участват във всичко, което се случва в дома!

Морковите са пълни с ползи за здравето на хората, но нашите котешки приятели имат месоядни храносмилателни системи и обработват повечето човешки храни по различен начин. Някои храни може да са нетоксични или дори полезни за диетата на котката, докато други причиняват проблеми, които имат дълготраен ефект.

Могат ли котките да ядат моркови?

котка и морковиСнимка: iStock

Краткият отговор е „да, но с внимание“. Морковите и някои други зеленчуци са безопасни за ядене от вашия мяукащ приятел. Зеленчуците обаче не са част от естествената месоядна диета на котката. Твърде много захар (да, дори здравословна захар, намираща се в плодовете и зеленчуците) в диетата на котката може да причини храносмилателни или диабетни проблеми с течение на времето. Те също така никога не трябва да се използват като заместител на хранене, тъй като им липсват необходимите компоненти на добре балансирана котешка диета.

Dogsandcats.bg

По-интересното е, че котките нямат вкусови рецептори за сладост. Ако очаквате котката ви да се наслади на сладостта на моркова, тя няма да реагира по начина, по който се надявате. Те обаче могат да реагират положително на усещането, както при много видове зеленчуци и зърнени храни.

Експертите препоръчват варене на зеленчуци на пара за котките без никакви добавки, сол или мазнина, въпреки че от време на време сурови зеленчуци няма да навредят.

Можем ли да прекалим с морковите за котката?

котка и морковиСнимка: iStock

Макар и малко вероятно, ако морковите се въвеждат редовно в диетата на вашата котка, това може да доведе до симптоми на затлъстяване и диабет. Въпреки че морковите помагат на хората да поддържат тегло, котките могат да усвояват плодовата и зеленчуковата захар по много различен начин. Честото повишаване на нивата на кръвната им захар може да създаде дългосрочни здравословни проблеми.

Не забравяйте, че вашата котка е месоядно животно. Ако храните котката си с балансирана храна, с много животински протеин и малко фибри под формата на някой зеленчук или лакомство - това със сигурност е рецептата ви за успех, здраве и дълголетие на котката.

Виж още