Могат ли котките да ядат пикантна храна?

люти чушки Снимка: iStock

М яукащите животни обичат богати и ароматни храни, особено ако стопаните им хапват такива. Всички собственици на котки можем да потвърдим, че винаги когато си приготвим нещо вкусно, котката ни е първа, която иска да си открадне от храната ни.

Пикантната храна не е изключение, защото има отчетлив аромат, който веднага привлича вниманието на гладната котка. Пикантната храна, която е на основата на месо я прави още по-интересна за гальовните животни, но дали е безопасна?

Котките не могат да ядат пикантна храна, защото съдържа капсаицин, който причинява стомашно-чревни и храносмилателни проблеми, като стомашно разстройство, диария и повръщане. Освен това подправките могат да доведат до сълзене на очите и допълнителни стомашни неразположения. Езикът на котките не може да обработи сложния вкус на подправките, така че те не могат да вкусят тази храна.

люти чушкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че пикантната храна е вредна за котките, много котки все още проявяват интерес, защото мирише интересно.

Дори и котката ви да прояви интерес към чинията ви в никакъв случай не бива да я храните с пикантна храна!

Какво се случва, когато котка яде пикантна храна?

Лютите чушки съдържат капсаицин. Когато котката дъвче люта чушка, капсаицинът се освобождава, се свързва с устата на мястото, което регистрира болка. Много лютото ще накара очите на котката да се пълнят със сълзи и носът да тече.

Не само устата ѝ ще бъде неблагоприятно засегната, когато котката яде пикантна храна. Подправките също могат да повлияят неблагоприятно на храносмилателния тракт на котката поради капсаицина.

люти чушкиСнимка: iStock

След като съединението капсаицин се появи в устата на вашата котка, болката, която следва, ще насърчи котката ви да преглътне или изплюе горещата храна.

Ако мяукащият приятел реши да изплюе храната, няма да изпита други лоши ефекти. Ако обаче котката погълне пикантна храна, тя ще научи, че капсаицинът дразни гърлото и стомашната лигавица. Резултатът ще бъде повръщане, болки в стомаха и диария, които ще продължат, докато ефектите на чилито най-накрая преминат.

Съществува и риск от дехидратация, ако котката ви има диария.

Защо котките биха проявили интерес към пикантната храна?

Според National Geographic китайските земеровки са единственото животно, което обича да ядат люта храна. Ако котката не може да вкуси пикантна храна и това ѝ причинява вреда, защо някои мъркащи приятели обичат да ядат храни с подправки? Всъщност, може да има най-различни причини, поради които мъркащите приятели ще бъдат привлечени от лютата храна на собствениците си:

  • Примамващ аромат
  • Привлекателна температура
  • Текстура на храната

Кратък списък с пикантни храни, които са опасни за котките

Като цяло гальовните животни не бива да се хранят с пикантни или люти храни. Ще изброим някои често срещани храни, които често консумираме и котките ни със сигурност биха проявили интерес, тъй като миришат много примамливо. Не се предавайте обаче и не давайте в никакъв случай на котката си да се храни с тях, тъй като е опасно за нея.

люти чушкиСнимка: iStock

  • Къри
  • Пеперони
  • Люти чушки
  • Чили и всякакви люти сосове
  • Лук и чесън

Вашата котка може да прояви интерес към пикантната храна в чинията ви, но няма да има полза от това да се храни с нея, така че не ѝ позволявайте да опитва. Хубавото е, че повечето котки не би следвало да искат да ядат люта храна, но някои биха проявили интерес, така че се погрижете любопитният котешки нос да стои надалеч.

Виж още