Могат ли котките да ядат пуканки?

котка и пуканки Снимка: iStock

К огато се настанявате, за да гледате любимия си сериал, идеалното допълнение са пуканките. Тази хрупкава храна е чудесна за гледане на филми, толкова, че много хора си признават, че ходят на кино заради пуканките.

Така че няма спор, че те просто са най-добрата храна за гледане на любим филм! По време на някой от любимите ни епизоди може да вземем голяма шепа пуканки, от които да изпуснете няколко да паднат на пода. Ако котката ви често скача да ги яде, може да се чудите: дали е опасно за котката?

Котките обработват някои „човешки храни“ по различен начин, което означава, че понякога имат странични ефекти от нормалните ежедневни храни, които ядем. Въпреки това, много човешки храни са нетоксични и дори са полезни за ежедневната диета на котката.

Могат ли котките да ядат пуканки?

котка и пуканкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Краткият отговор е: да и не. Пуканките сами по себе си не са токсични за котките, но също така могат да представляват опасност от задавяне и други здравословни проблеми, ако са направени с масло и сол.

Котките са задължителни месоядни животни, така че за разлика от диетата за всеядни като хора или кучета, храносмилателната система на котките не усвоява зърнените храни по същия начин, както ние.

Котките нямат метаболитни/хранителни нужди от въглехидрати. Малки количества зърнени храни могат да бъдат добре в една балансирана диета, но те трябва да бъдат сведени до минимум.

Друг проблем с пуканките са предварително опакованите сортове за микровълнова фурна, които се намират в повечето хранителни магазини. Въпреки че са удобно лакомство, много торбички за микровълнова печка съдържат опасни за мъркащите животни вещества. Пуканките за микровълнова обикновено имат голямо количество изкуствено масло, което съдържа купища опасни съставки.

Могат ли котките да ядат царевица?

Подобно на пуканките, ако са покрити със сол и масло, не хранете котката си с царевица. Пълнозърнестите храни като царевицата могат да се дават в малки дози под формата на царевично брашно, полента, овес, ечемик и пълнозърнести галета. Докато те са напълно сготвени, тези здравословни храни са по-лесни за смилане от котката и имат някои хранителни ползи.

Въпреки това вашата котка трябва да яде предимно балансирана котешка храна, която е основно животинско месо.

котка и пуканкиСнимка: iStock

Тестването на различни здравословни закуски за вашата котка може да бъде забавно преживяване за свързване между вас и вашия котешки приятел. Въпреки това, пуканките, царевицата и други опасни зеленчуци никога не трябва да бъдат заместител на хранене. Като месоядни животни, котките се нуждаят от хранителни вещества от правилно формулирана котешка храна.

Така че, ако вие и вашата котка се гушкате на филмова вечер, няма нужда да се паникьосвате, ако хапнат някоя и друга пуканка, но не бива да им давате и да ги учите да го правят.

Виж още