Могат ли котките да страдат от главоболие

болна котка Снимка: iStock

П одобно на хората, котките имат потенциала да изпитват главоболие от време на време. Причините са до голяма степен неизвестни, но понякога могат да бъдат приписани на външни фактори, като издърпан мускул на врата или дехидратация. Въпреки че тази информация не трябва да е нещо, за което да се стресирате и тревожите, ако котката ви изпитва дискомфорт и изглежда унила - може да си струва да сте наясно със симптомите на главоболие при мяукащите животни.

Главоболието при хората може да бъде причинено от редица първични или вторични проблеми, включително дехидратация, алергии, болки във врата, твърде много алкохол или никотин, други заболявания, стрес и друго. Главоболието е много често срещано и обикновено може да се лекува с лекарства без рецепта или с домашни средства, въпреки че повтарящите се или хронични главоболия може да са знак, че нещо друго не е наред.

Могат ли котките да страдат от главоболие

Ужасно е да си помислим как нашият котешки приятел мълчаливо страда от главоболие, докато ние нямаме представа за това. Въпреки че има малко изследвания по темата, се предполага, че гальовните приятели биха могли да имат главоболие, тъй като те също имат мозъци, изградени от мускули, кръвоносни съдове и нерви, както при нас, хората. Като всяка друга част от тялото, котките определено са чувствителни към същите физически болки, които хората изпитват.

болна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Причините за главоболие при котки никога не могат да бъдат известни със сигурност, но не е изключено този дискомфорт да се появява поради друго заболяване. Това, разбира се, ще зависи от вашия домашен любимец и неговите обстоятелства, но вторичните главоболия могат да бъдат причинени от изтощение през лятото, алергии, проблеми със зъбите, стрес и друго.

Как да разберете дали котката ви има главоболие

Знаем, че котките потенциално могат да изпитват главоболие, но как можете да разберете дали котката ви има такова? Е, тъй като мъркащите приятели не могат да говорят, е невъзможно да се знае със сигурност дали техните симптоми са причинени от болка в главата, но общите признаци на болка може да сочат към това, което потенциално може да бъде дискомфорт в тази област. 

Котка, изпитваща болка, често се крие или изолира от хората около тях и често може да бъде видяна да почива в прегърбена позиция.

Ако изглежда, че вашата котка отказва храната си или показва други признаци, че устата ѝ може да я притеснява, един бърз поглед към венците може да хвърли светлина върху проблеми със зъбите, като абсцес на зъб, който може да доведе до главоболие. Ако линията на венците му е прекалено червена, може нещо да не е наред с някой от зъбите му, което може да е причината за дискомфорт. Освен това венците, които са ярко червени на цвят, могат да бъдат признак на отравяне с въглероден оксид или прегряване, като и двете могат да доведат до главоболие.

болна коткаСнимка: iStock

Ако подозирате, че вашата котка може да има главоболие, най-добре е да му предложите това, което бихте дали на себе си в случай на главоболие - достъп до много вода, тишина и почивка на безопасно и удобно място. Ако симптомите на болка при гальовния спътник продължават, трябва да се обадите на вашия ветеринарен лекар, в случай че тези признаци са индикатори за по-сериозен медицински проблем. Независимо дали болката, която котката ви изпитва, се дължи на главоболие или не, важното е да отриете причината за този дискомфорт.

И не на последно място - не забравяйте, че на домашните любимци в никакъв случай не бива да се дават човешки лекарства, защото може да ги отровите. Най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет как да се справите.

Виж още