Могат ли котките да страдат от хемороиди

котка Снимка: iStock

М яукащите приятели не могат да страдат от хемороиди, както хората, но те обаче изпитват различни видове анални проблеми и свързани медицински състояния, които могат да бъдат болезнени, включително инфекции, които изискват посещение при ветеринарен лекар. Докато котките не са в състояние да обяснят болката или дискомфорта си с думи, техните действия и поведение може да предоставят улики, че нещо не е наред.

Собствениците на котки, които наблюдават внимателно, могат да забележат някои необичайни поведения, свързани с анален сърбеж или дефекация или промени в поведението, които предполагат, че котката се чувства неудобно или изпитва болка.

Котешки състояния, подобни на хемороиди

Разнообразие от състояния при котки могат да предизвикат симптоми, подобни на парене, сърбящ дискомфорт, подобен на този, който хората изпитват когато страдат от хемороиди. Тези състояния включват проктит, ректален пролапс, инфекция на аналния сак, удар или абсцес. Симптомите и поведението, които котката може да прояви, са сходни за всяко от тези състояния и всички изискват физически преглед от ветеринарен лекар, за да се определи основната причина.

Признаци, за които трябва да следите при котките

котка в гръбСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Проктит (възпаление на лигавицата на ректума), ректален пролапс, инфектирани анални торбички, чревни паразити (честа причина за ректален пролапс при котки на възраст под 4 месеца), мегаколон (най-честата причина за хроничен запек при котки ) и ректалните полипи (по-рядко срещани и обикновено доброкачествени) могат да причинят дразнене и дискомфорт в аналната област на котката.

Котките могат да плъзнат дупето си по пода в опит да почешат мястото. Изхождането може да стане болезнено и собственикът на домашния любимец може да забележи, че котката се напряга когато иска да се изходи или дори да издава звуци, наподобяващи на плач. Котката може да се мие повече от обикновено, като обръща специално внимание на ануса и основата на опашката.

Симптоми на ректален пролапс при котки

При ректален пролапс тъканта, включително лигавицата на ректума, избутва аналния отвор. Котката може също да страда от частичен пролапс, при който лигавицата на ректума (последната част на червата) излиза извън аналния отвор. В случай на пълен ректален пролапс, всички слоеве на ректума изпъкват. Преди това да се случи, котката вероятно ще покаже признаци на напрежение с движенията на червата. Други поведенчески проблеми, свързани с болка и дискомфорт, могат да бъдат очевидни. Ако тъканта стърчи от ректалната област, важно е незабавно да потърсите ветеринарна помощ.

Състояния на аналната торбичка и симптоми при котки

коткаСнимка: iStock

Аналните торбички, обикновено наричани анални жлези, са две малки ароматни жлези, разположени близо до отвора на ануса на котката. Когато котката се изхожда, натискът върху тези торбички освобождава течност, която помага на котките да маркират своята територия. За съжаление, тези торбички могат да се запушат и да причинят натрупване на течност, водещо до инфекция.

Освен основните симптоми на гъделичкане и прекомерно миене на тази област, признаците на инфекция на аналния сак или абсцес включват подуване или зачервяване в ректалната област и кръв или гной в изпражненията на котката или в космите около ректума. Собствениците на котки трябва да държат под око тоалетната на котката си, тъй като кървавите или нередовни котешки изпражнения могат да означават здравословен проблем. Ако се развие абсцес, котката може да получи треска. Ако котката изпитва някой от тези симптоми, е необходимо посещение при ветеринарен лекар.

Има няколко котешки заболявания, засягащи ануса, които могат да създадат болка и дискомфорт при гальовните животни. Напрягане за ходене по голяма нужда, кръв или гной в изпражненията, плъзгане по пода, многократно облизване на аналната област или плач от болка са индикатори за проблем, който трябва да бъде прегледан от ветеринарен лекар. Ако тъканта стърчи от ректалната област, това е знак за по-сериозен проблем и, ако вашият случай е такъв - трябва незабавно да потърсите ветеринарна помощ за котката.

Виж още