Могат ли котките да виждат екрана на телефона

котка и телефон Снимка: iStock

Н ашите гальовни животни са много важна част от семейството. И когато отидем на почивка или ни се наложи да заминем за известно време със сигурност изпитваме силна мъка по мяукащия домашен любимец и нямаме търпение да го видим и гушнем отново. За щастие технологията направи много по-лесно поддържането на връзка с нашите домашни любимци, когато сме далеч чрез видео обаждания.

Със сигурност това помага на нас, за да видим сладкото лице на мъркащия домашен любимец, но чувстват ли се нашите котки по същия начин?

Котките виждат синьото по-добре, отколкото виждат червено, зелено и жълто, което може да помогне при екраните на телефона.

Dogsandcats.bg

Очите на мяукащите животни са изградени от два вида рецептори – пръчици и конуси, а конусите обработват цветовете. Хората имат три вида конуси, за да което помага да виждат всички цветове, но котките имат само два вида. Котешките очи виждат синия цвят добре, но са близки до червено-зеления далтонист. Хубавото е, че екраните на нашите телефони излъчват повече синя светлина, така че котките могат да уловят някои от цветовете, които се случват на цифров екран.

котка и телефонСнимка: iStock

И въпреки че не виждат перфектно светлината, мъркащите приятели виждат повече цветове от кучетата, така че е възможно екраните на нашите телефони да изглеждат по-ясни и разбираеми за нашите котешки приятели. Наред с някои от другите им способности, нашите котенца може да са в състояние да се развълнуват, като видят вашето лице, както вие виждате тяхното.

Котките имат нужда да виждат нещата отблизо

Друг начин, по който очите на котките функционират различно от нашите е способността им да виждат от разстояние. Ние, хората, можем да виждаме предмети ясно, когато са на разстояние между 30 и 60 метра. Котките обаче могат да виждат само предмети, които са на не повече от 6-7 метра разстояние, така че котките са много по-късогледи от хората.

Но когато погледнем екрана на видео разговора, нещата са доста близки. Не можем да държим телефона на повече от една ръка разстояние, а нашите котки могат да се доближат до екрана, за да видят какво има на него. Въпреки че не знаем със сигурност, късогледството на нашите котки всъщност може да им помогне да виждат по-добре екраните на телефоните ни.

котка и телефонСнимка: iStock

Котките могат да разпознават стопаните си и това може да е вярно дори на екраните на телефоните

Макар че сме наясно, че котките може да не разбират напълно какво има на екрана на телефона, има много анекдотични доказателства, че котките забелязват, когато говорим с тях чрез видео чат. Това може да се дължи на факта, че мъркащите животни могат да ни разпознаят по други начини, като например по гласа ни.

Изследователите са открили, че котките разбират гласовете на стопаните си. Има направени проучвания по темата, където на котки се пускат записи на гласовете на техните стопани заедно с тези на хора, които не познават. Забелязва се че котките реагират на гласа на собствениците си повече, отколкото на гласовете на непознатите. По този начин е възможно вашата котка да разбере, че сте вие на телефона, дори и да не може да ви види напълно на екрана.

Котките не само разпознават гласа ни, но и могат да разберат как се движим. Така че, използвайки тяхното разбиране за гласа и езика на тялото на собственика си, заедно с това, което те могат да видят на екрана на телефона, е възможно котките да могат да разберат какво се случва, когато се опитваме да общуваме чрез видео разговор с тях.

котка и телефонСнимка: iStock

Дори и да не е напълно ясно за вашата котка, все пак си струва да опитате видео чат

Няма достатъчно проучвания, за да знаем точно какво виждат котките, когато гледат екраните на телефоните ни, но те са достатъчно умни същества, за да разберат част от случващото се. И науката е съгласна. В крайна сметка в интернет могат да се открият клипчета, специално създадени, за да забавляват котикте. Така че е ясно, че пазарът смята, че котката може да види достатъчно на малкия екран, за да си струва да създава продукти, които са специфични за нея.

Виж още