Можем ли да ползваме ароматни свещи около котките си

котка и свещи Снимка: iStock

М яукащите животни обичат да изследват всичко, особено ако движението привлече вниманието им или усетят нови звуци или миризми. Понякога това любопитство може да им донесе неприятности и такъв може да е случаят с ароматните свещи.

Свещите (ароматни или не) представляват очевиден риск от изгаряне за котките, ако се приближат твърде близо до тях. Това може да доведе до изгаряне на козината, мустаците или други части на котката, да не говорим за опасностите от пожар, ако котката ви бутне запалената свещ.

Някои свещи могат също така да съдържат определени съставки и вещества, които могат да бъдат вредни за вашата котка. Освен риска от инциденти, свързани с изгаряне, ароматните свещи биха могли да причинят и да изострят дихателните проблеми на вашата котка. Ароматните свещи са особено противопоказни при котки, които страдат от астма.

Опасност от изгаряне на котката

Вероятно най-голямата опасност, която представляват свещите за котките, е опасността от изгаряне. Пламъците на свещите може да са малки, но все пак са достатъчно горещи, за да изгорят, а козината и мустаците на котките са особено податливи на увреждане от изгаряне. Леките изгаряния ще причинят болка, докато по-сериозните може да доведат до шок на котката ви и до инфекция и сериозно обезводняване.

Dogsandcats.bg

Ако котката ви все пак се изгори, трябва да изплакнете изгарянето с хладка вода, а след това да потърсите помощ от ветеринарния лекар.

котка и свещиСнимка: iStock

Химикали и масла в свещите, които може да навредят на котките

Ароматизираните свещи обикновено съдържат комбинация от повърхностноактивни вещества и етерични масла или ароматизиращи химикали и някои от тях могат да бъдат вредни за вашата котка, ако бъдат вдишани, погълнати или дори абсорбирани от кожата. Дори ако котката ви остане на разумно разстояние от свещта, димът и химикалите могат да окажат неблагоприятно въздействие върху дихателната ѝ система.

Това става най-осезаемо, ако котката ви стои над свещта, докато тя гори и отделя дим, или ако котката ви оближе мекия восък или изяде свещите, това може да доведе до проблеми.

Котешката кожа е особено чувствителна към някои етерични масла и съставки, като цитрусови и други етерични масла, които се считат за токсични за котките. Такива съставки могат да предизвикат сериозно дразнене и да доведат до обриви, като дори могат да причинят сериозно увреждане на кожата. Измийте козината веднага щом забележите някакво увреждане и се консултирайте с ветеринарен лекар, за да се уверите, че увреждането е само краткотрайно или ще се излекува от само себе си.

котка и свещиСнимка: iStock

Ако котката ви попадне на някой от тези химикали върху кожата си, естествената реакция на гальовният приятел е да се оближе и да се опита да го почисти. Това означава, че тя ще погълне химикалите, а това може да има още по-сериозни последици. Това може да наложи посещение при ветеринарен лекар и в крайна сметка да се наложи инвазивно лечение на котката, като например стомашна помпа или използване на активен въглен.

Как да предпазите котката си

Препоръчваме ви да избягвате употребата им изобщо, но ако трябва да използвате ароматизирани свещи, има някои начини, с които можете да намалите до минимум риска от причиняване на увреждане или заболяване на вашата котка.

  • Покрийте свещите

Поставете свещта в свещник с високи стени. Това би трябвало да попречи на котката ви да се изгори, въпреки че любопитните котки все пак могат да се опитат да посегнат, за да докоснат свещта. Свещник с решетъчна вратичка може да помогне за предотвратяване на случайно докосване и да създаде бариера срещу любопитни лапи.

  • Проветряване на помещението

Когато палите свещта, уверете се, че помещението, в което тя гори, е добре проветрено. Отворете прозореца и вратата. Това ще гарантира, че димът и изпаренията се разсейват и могат да излязат от помещението, вместо да се натрупват и да бъдат вдишани от котката ви.

  • Не оставяйте свещите да горят прекалено дълго

котка и свещиСнимка: iStock

Загасете свещта, когато напускате стаята, защото няма да може да наблюдавате котката си, ако не сте там. И не я оставяйте да гори часове наред; със сигурност не и през нощта.

  • Дръжте котката си настрана

Палете свещите, когато котката ви е извън къщата или спи на друг етаж, и се уверете, че наблюдавате ситуацията, за да можете да преместите свещта, когато котката ви се върне. Или пък, ако искате да запалите свещ, докато сте във ваната или седите в зимната градина, поставете котката си в друга стая, докато не приключите с почивката.

Котките са чувствителни към някои химикали, етерични масла и други съставки, които се съдържат в ароматните свещи. Свещите също така представляват риск от изгаряне, особено за покритите с козина котки, които обичат да изследват всичко. Най-добре просто да палите свещи в стая, в която котката не влиза и да се уверите, че сте изгасили всичко, когато ви няма или мъркащият приятел бъде пуснат в съответата стая.

Виж още