Направете тези 6 новогодишни обещания, за да подобрите здравето на вашата котка

котка и собственичка Снимка: iStock

В началото на новата година милиони хора по света решават да отслабнат, да се хранят по-здравословно или да станат по-щастливи през следващата година. 1 януари винаги се чувства като перфектен чист лист за поставяне на новогодишни решения и намиране на подновена мотивация за работа към целите. Дали тези обещания се изпълняват до края на годината - няма да коментираме, тъй като това зависи от конкретния човек.

А защо в тазгодишните обещания не включите и вашата котка? Даваме ви 6 идеи, с които да подобрите здравето на вашия мъркащ приятел през следващата година (и не само).

1. Посещавайте по-често ветеринарния лекар

котка и собственичкаСнимка: iStock

След завършване на цикъла от задължителните и т.нар. „бебешки“ ваксини за малкото коте, повечето собственици след това неглижират здравето и посещенията при ветеринар. Проучванията показват, че собствениците на котки вярват, че гальовните животни са лесни за поддръжка, здрави домашни любимци, които не се нуждаят от редовни ветеринарни грижи като кучетата, но в действителност котките са склонни към много здравословни проблеми и трябва да посещават ветеринарен лекар поне веднъж годишно, докато навършат 8 години, а след това два пъти годишно.

Dogsandcats.bg

Котките са експерти в прикриването на болести, но посещенията при ветеринар позволяват на вашия ветеринарен лекар да открие често срещани промени в стареенето или признаци на болестта рано, когато лечението може да бъде по-успешно и да предложи по-добро качество на живот.

2. Дайте приоритет на стоматологичните грижи за вашия домашен любимец

Редовната превантивна грижа може да помогне за забавяне на прогресията на конкретно заболяване и да намали зъбната болка, която котката ви може да крие. Нелекуваното зъбно заболяване може да доведе до трайно увреждане на органите, ако бактериите от заболяване на венците мигрират в кръвния поток на вашата котка. Ако вашата котка вече има зъбно заболяване, професионално почистване на зъбите и лечение, извършено под анестезия, може да премахне съществуващата плака и зъбен камък и да лекува или отстрани зъбите с болезнен кариес.

Ежедневното четкане на зъбите (или с честотата препоръчана от ветеринарния лекар) е най-добрият начин да поддържате зъбите на вашата котка здрави, но други опции включват дъвчене на специални лакомства, диети за зъби, гелове и спрейове. Консултирайте се с нашия лекар за правилните продукти за вашата котка.

3. Изградете повече места, подходящи за котки

котка и собственичкаСнимка: iStock

Мяукащите животни предпочитат да наблюдават царството си от високи места, за да се чувстват в безопасност от „опасности“ на земята, като например куче или прахосмукачката. Добавянето на вертикално пространство с котешко дърво, стенни рафтове, хамаци за прозорци или широки подиуми може да направи малкото пространство по-голямо и по-интересно и да подобри стимулирането на мяукащия приятел. Допълнителното високо пространство в домове с много котки може също да облекчи напрежението между котките и да намали тормоза над другите заради ресурсите.

4. Превърнете времето за хранене на вашата котка в упражнения

Голяма част от домашните котки по цял свят са класифицирани с наднормено тегло или затлъстяване. Наднорменото тегло може да бъде тежко за ставите на вашата котка и увеличава риска от диабет четири пъти. За котки с нормално тегло упражненията подобряват мускулния тонус и ги стимулират психически. Можете лесно да контролирате диетата на котката си, но насърчаването ѝ да спортува може да е по-трудно. Въпреки това, хранилка тип пъзел или играчка за лакомства или гранули може да направи времето за хранене на вашата котка по-интересно и да я насърчи да се упражнява и да „работи“ за храната си.

5. Осигурете повече време с вашата котка

котка и собственичкаСнимка: iStock

Котките използват играта като отдушник за своето естествено поведение на лов и дебнене, така че предоставянето на забавни, интерактивни играчки и редовно време за игра помагат да поддържат ума си здрав и да намалят свързаното със стреса проблемно поведение. Котките също предпочитат да поддържат последователна ежедневна рутина. Тази година се стремете да установите определено време за игра с вас и другите членове на семейството, което котката ви да очаква с нетърпение всеки ден.

6. Грижете се по-често за козината на вашата котка

Въпреки че е вярно, че котките се къпят и разресват отлично сами сами, те все още могат да се възползват от малко помощ от ваша страна, за да премахнат излишната козина и да намалят поглъщането и съответно повръщането на космени топки. Много котки наистина се наслаждават на четкането и това време може да бъде време за свързване или награда за обучение. Меките четки предлагат на вашата котка най-приятното изживяване, а по-острите гребени премахват космите най-ефективно. Някои по-възрастни котки също може да се нуждаят от помощ при цялостното си подстригване и можете да премахнете излишната мръсотия и мазнина с редовни бани с одобрен от ветеринарен лекар шампоан.

котка и собственичкаСнимка: iStock

2024 може да бъде по-добра година за вашата котка, когато изпълните тези новогодишни обещания, за да подобрите здравето ѝ. Тези обещания не са сложни за изпълнение и всъщност са нормалните грижи, които трябва да полагаме за гальовния спътник не само тази година, но и всички всички занапред!

Виж още