Необходимо ли е да къпем котките или това е мит

къпане на котка Снимка: iStock

В сички собственици на котки са запознати с това какъв ужас е да се изкъпе мъркащ домашен любимец! Трудно е да се каже кой се радва по-малко - вие или вашата котка? Повечето гальовни животни не понасят добре водата и могат да нанесат сериозни щети, ако се почувстват несигурни. Ноктите не са шега!

Може да е толкова неприятно, че да се чудите дали наистина си струва цялата тази суета. Дали къпането на котките е пресилено или има реална полза от него? Истината е, че въпреки самопочистването на котките, те все още имат полза от къпане на всеки 4-6 седмици, но не повече от това. В тази статия ще обсъдим значението на котешката хигиена.

Обичат ли котките да се къпят?

къпане на коткаСнимка: iStock

Някои мъркащи приятели наистина обичат водата, други са любопитни към нея, а има и „класически“ котки, които абсолютно презират да са близо до вода.

Dogsandcats.bg

Дори когато излагате котките на водата в ранна възраст, те може да я мразят през целия си живот. Това ги прави нещата наистина трудни, когато става въпрос за времето за къпане. Обучението на малко коте има много по-голям успех при понасянето на банята, но всяка котка ще реагира въз основа на индивидуалната си личност.

Освен ако нямате специален случай, можете почти да гарантирате, че котката ви няма да е особено щастлива по времето за къпане. Тя е мокра, студено ѝ е се чувства безпомощтна - все неща, които няма как да накарат котката ви да бъде фен на банята.

Колко често да къпете котката си

Според препоръчителните указания трябва да къпете вашите домашни котки на всеки 4 до 6 седмици. Ако имате постоянно самообгрижваща се котка, в някои случаи може да изчакате малко повече. След като откриете какво е най-подходящо за вашата котка, можете да си съставите график за къпане.

Предимства при къпането на котките:

 • Премахва мръсотията или остатъците от козината
 • Оставя козината на котката мека и свежа
 • Намалява вероятността от образуване на кичури или заплитания
 • Поддържа мебелите чисти
 • Почиства лапите от остатъците от тоалетната

Защо не трябва да прекалявате с къпането на котката си

къпане на коткаСнимка: iStock

Мъркащите животни са много добри в самостоятелното си почистване. Освен това кожата им отделя масла, за да предпазва козината им и да я поддържа хубава и лъскава. Ако лишавате козината от маслата твърде често, това може да я направи бледа или безформена.

Прекомерната употреба на шампоан може дори да доведе до косопад или кожни раздразнения. Използвайте само безопасни за котките, доказани марки шампоани, които съответстват на нивата на рН на вашата котка.

Котешки шампоани

Когато купувате шампоан, той винаги трябва да е специално разработен за котки. Тези шампоани имат подходящите съставки и нива на рН, за да почистват котката ви по подходящ начин.

Въпреки това не всички шампоани за домашни любимци са еднакви. Шампоанът за котки трябва да има успокояващи, изцяло натурални свойства.

къпане на коткаСнимка: iStock

Винаги се уверявайте, че сте избрали шампоан, който не съдържа:

 • Груби или токсични химикали
 • Парабени и сулфати
 • Алкохол и други изсушаващи вещества
 • Етерични масла като лавандула или евкалипт

Как да къпете котката си

Начините на къпане могат да варират в зависимост от темперамента на котката. Когато дойде време за баня, можете да осигурите на мъркащият приятел максимален комфорто колкото и да е трудно. Използвайте това като възможност да се погрижите и за други основни хигиенни грижи, като изрязване на ноктите, почистване на зъбите и разресване на козината.

Преди да започнете, ще трябва да вземете следните консумативи:

къпане на коткаСнимка: iStock

 • Хавлиена кърпа
 • Шампоан, подходящ за котки
 • Чаша за изплакване
 • Ръкавици
 • Четка

Как да облекчите стреса на котката си по време на баня

Къпането може да бъде травмиращо за котките, особено ако не го правите често или пришпорвате прекалено много домашния любимец. Обикновено водата ги кара да се чувстват много несигурни, затова е от първостепенно значение да се уверите, че се чувстват в безопасност.

За да направите преживяването по-лесно, опитайте следното:

 • Научете езика на тялото на котката си
 • Говорете им с успокояващ глас
 • Ако е необходимо, помолете партньор да ви помогне
 • Научете дали котката ви обича да се къпе с течаща вода или с вана
 • Предложете вкусни лакомства и ги похвалете

къпане на коткаСнимка: iStock

И така, въпреки че котката ви може да презира къпането, то е необходима част от грижата за нея. Някои котки може да се нуждаят от къпане по-малко от други. Но като цяло периодът между почистванията е 4-6 седмици. Особено при дългокосместите гальовни животни къпането доста помага за премахване на излишната козина. Ако имате въпроси относно честотата на къпане на гальовния домашен любимец и дали това наистина е необходимо за вашата котка - консултирайте се с ветеринарния си лекар.

Виж още