Няколко ежедневни хитрини, които улесняват на живота за вас и на котката

котка у дома Снимка: iStock

К отките имат своите навици и всеки успешен родител на домашни любимци знае, че поддържането на рутина е един от ключовете към щастието на котките. Но това не означава, че трябва да затънете в коловоз или да се подчинявате на навиците на вашата котка. Търсите съвети за собствениците на котки, които ще направят грижата за вашето коте по-забавна и лесна за изпълнение? Попаднали сте на правилното място! В тази статия ще споделим няколко съвета в различни аспекти относно отглеждането на мяукащите животни и грижата за тях, които се надавяме да са ви полезни!

Съвети за почистване на котешката тоалетна

Вероятно най-малко приятният аспект от съжителството с котка е ... почистването на тоалетната. Ето няколко идеи, които да опитате за по-лесно и ефективно почистване:

котка у домаСнимка: iStock

 • Подобрете миризмата. Поставете тоалетната на място, което се проветрява. Така ще може да отваряте прозореца и миризмата от нея да отлита бързо. Само внимавайте котката ви да не излезе също заедно с нея, затова задължително обезопасете прозорците.
 • Почиствайте тоалетната всеки ден. За да не замирише целия ви дом на котешка тоалетна, трябва да се грижите за нейната чистота. Котката ви също ще е щастлива, тъй като гальовните животни никак не си падат по мръсни тоалетни.

Драскане на котката

Друго предизвикателство при котките е склонността им да драскат всичко - от мебелите през килимите до пръстите на краката ви. Опитайте тези хитрини, за да ограничите нежеланото драскане на вашата котка:

Dogsandcats.bg
 • Направете си сами повърхност за надраскване. Ако вашето коте настоява да точи ноктите си в крака на масата, увийте го със сизалено въже, за да предпазите масата, и осигурете на котката определено място, където да драска. Преминете на следващото ниво, като увиете всички крака върху комплект крайни маси и ги подредите, за да създадете „рай“ за драскане, катерене и дрямка за вашето коте. Друг съвет, който котката ви ще се побърка от радост: покрийте дъното на малка кошница или кутия за обувки с велпапе и я поставете близо до слънчев прозорец за цялото ѝ удоволствие от чесане, слънчеви бани и наблюдение на птици.
 • Режете ноктите на котката си. Подрязването на ноктите на вашето коте отнема минути и може да помогне много за спасяването на вашата тапицерия. Колкото по-рано обучите котката си на този ритуал - толкова по-добре?

Почистване на котешката козина

котка у домаСнимка: iStock

Контролирането на котешка коса е безкрайна битка. Освен да инвестирате в прахосмукачка с промишлена мощност, какво можете да направите? Тези съвети може да не решат напълно проблема с космите, но могат да намалят количеството козина във вашия дом:

 • Разресвайте често котката си, за да отстраните падащата козина преди тя да полепне по мебелите ви.
 • Почиствайте мебелите с влажна гумена ръкавица, мокра ръка, прахосмукачка или уреди за събиране на косми (на пазара вече има най-различни, които може да изпробвате).
 • Вакуумирайте често електрониката си. Почиствайте клавиатурата на лаптопа си и всички малки места, на които може да се открият котешки косми. Дори и да не ги виждате - те са там!

Игра с котката

Котките се нуждаят от много време за игра, не само за да бъдат във форма и здрави, но и за да си осигурят умствена стимулация, която ги предпазва от отегчение и проблеми. Но намирането на време за игра не винаги е лесно за заетите стопани на домашни любимци. Опитайте тези хитрини, за да предоставите на вашето коте много възможности да играе и да се катери до насита:

котка у домаСнимка: iStock

 • Осигурете място за катерене. Подредете рафтове на стената, които да служат като стълбище, или поставете дъски върху стъпалата на стара стълба, за да направите котешка катерушка.
 • Направете играчка пъзел. Отстранете горната част на стара кутия и я напълнете с празни ролки от тоалетна хартия. Скрийте лакомства и играчки в ролките и оставете котката си да се забавлява, докато ги намира и хапва. Може също да изрежете дупки в капака на голям пластмасов контейнер за храна, които са достатъчно големи, за да може котката ви да достигне през тях, но не и с размер, в който тя може да забие главата си, ако прояви любопитство. Напълнете контейнера с любимите й играчки и лакомства и щракнете капака, след това седнете и се насладете да я гледате как освобождава нещата си.
 • Поставете кутии с различни форми и размери из стаята. Скрийте лакомства вътре, за да може котката ви да „ловува“. Тя ще се забавлява безкрайно, като ходи от кутия на кутия, играейки своя собствена версия на криеница.

Полезни съвети за сън

котка у домаСнимка: iStock

Ако има нещо, което котките обичат повече от своите игри и кутии това е сънят. Странно нещо при котките е, че изглежда никога не се задоволяват с едно място, където да си почиват. Добавете малко разнообразие към опциите за сън на вашата котка с тези лесни трикове:

 • Превърнете стара тениска в палатка за сън. Премахнете капака от квадратна кутия и покрийте кутията със стара блуза, така че отворът да е центриран над отвора на кутията. Това е отворът на палатката. Пъхнете ръкавите отстрани, стегнете блузата и закрепете долната част на блузата в задната част на кутията.
 • Направете малък котешки хамак. Използвайте велкро ленти, за да закачите парче плат под стол или малка масичка, за да се излежава вашето коте. Просто не забравяйте, че нейният хамак е отдолу, ако решите да седнете там.
 • Поканете котката си да спи на бюрото ви. Поставете малка кутия, капак на кутия или табла на бюрото си, така че тя да се чувства добре дошла да спи близо до вас, докато работите. Това може да ѝ помогне да почувства, че ѝ обръщате внимание, без тя да минава по клавиатурата ви.

котка у домаСнимка: iStock

Малко креативност и изобретателност са всичко, което е необходимо, за да измислите свои собствени котешки хитрини. Погледнете предметите, които вече имате вкъщи, и помислете за начините, по които вашата котка може да извлече удоволствие от тях или как те могат да направят грижата за котката по-лесна за вас.

Да имаш котка често е комбинация от награди и предизвикателства, но прилагането на някои от тези умни съвети ще направят съжителството ви още по-забавно!

Виж още