Няколко прости съвета, за да извлечете максимума от играта с котка

котка играе Снимка: iStock

И грата с вашия гальовен приятел котки е важна част от поддържането на неговото здраве и закрепване връзката ви с него. За щастие котките обичат да играят, така че едва ли ще ви е особено трудно да накарате котката си да се позабавлява с вас.

За да извлечете максимума от играта, а именно да накарате котката ви да се раздвижи сякаш току-що се връща от лов навън, а вие да се позабавлявате, трябва да сте въоръжени с подходящите играчки. В тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета и насоки, за да играта на вашата котка да бъде пълноценна и достатъчно ангажираща!

Уверете се, че котката ви може да се забавлява и сама

котка играеСнимка: iStock

Предоставянето на възможности за самостоятелна игра е особено важно за котките, които живеят у дома, особено ако прекарват голяма част от деня сами. И малките котенцата, и възрастните котки се стимулират от един и същи вид игри, въпреки че котенцата не се нуждаят от много насърчение, за да започнат, тъй като те кипят от енергия. Котешката игра е почти изцяло свързана със симулиране на поведение, свързано с лов.

Dogsandcats.bg

Изберете правилните играчки

Първото нещо, което ще искате е да намерите са подходящи играчки, които ще ангажират достатъчно вашия мъркащ приятел. Ако се опитвате да стимулирате поведение на лов на плячка, не искате да използвате ръцете си. Дори котката ви да е нежна, тя може да ви ухапе доста силно, ако стане твърде развълнувана. По-добре възпитайте вашата котка да асоциира ръцете ви с галене и хранене, а не с ловуване и убиване.

Звукова стимулация за котките

Играчки със звънчета, топчета или всякакви шумящи неща са добре дошли, особено ако котката ви е оставена сама. Шумът предоставя допълнителен стимул и ще ангажира достатъчно гальовния ви спътник.

Важното, което трябва да запомните с всички тези играчки, е, че трябва да ги редувате, за да предотвратите скуката. Не просто да хвърлите всички играчки на разположение и да оставите мяукащия ви приятел да играе с всички тях. Котките са много умни и бързо се уморяват от играчки. Вместо това сложете само една или две играчки и ги сменяйте редовно. Това ще бъде много по-интересно за вашата котка.

котка играеСнимка: iStock

Как да имитирате лов с помощта на играчка

Фантастичен вид играчка, с която вие и вашата котка да си играете, е тази, която има топка, мишка или перо в края на връв, или т.нар. въдици. Тези играчки се използват само за игра със собственика и правят много лесно да симулирате движеща се плячка за вашата котка. Напомняме, че не бива да оставяте въдиците и играчки с връв на котката си да играе сама, тъй като те са опасни и рискувате тя да се омотае.

Опитайте следните неща, когато играете с гальовния приятел:

  • Имитирате малко животно, което се прокрадва около вашите мебели. Просто ходете от стая в стая, като влачите играчката от въдицата по пода или я карате да „лети и каца“ на различни мебели.
  • Оставете котката си да дебне или преследва „плячката“ за известно време. След 5 или 10 минути дайте на котката си да се хвърли върху „мишката“ или да грабне „птицата“ от въздуха.
  • Важно е вашата котка да се чувства така, сякаш е имала успешен лов, затова накрая задължително ѝ дайте лакомство.

котка играеСнимка: iStock

Колко често трябва да играете? Оптимално два пъти на ден, но ако имате ангажирано ежедневие, веднъж на ден също би било достатъчно, но с уговорката, че сте оставили достатъчно играчки за котката ви, когато ви няма. Може да откриете, че времето за игра точно преди лягане ще помогне да се успокои котка, която обикновено става много активна през нощта. Ако котката ви не иска да си играе от първия път, не се обезсърчавайте. Продължавайте да опитвате и ще започнете да разчитате и научавате кога и какво стимулира вашия мъркащ приятел да се впусне в игри и забавления!

Виж още