Опасна ли е кочата билка за бременните котки

бременна котка Снимка: iStock

К очата билка е растение с голямо разнообразие от приложения и е най-известна със странното поведение, което причинява на гальовните животни.

Въпреки че е безвредна и не води до пристрастяване, даването на котешка мента на вашата бременна котка не се препоръчва. Кочата билка понякога може да действа като стимулатор на матката и да доведе до преждевременно раждане.

Въпреки че не се препоръчва за бременни котки, котешката трева е безопасна за кърмещи котки и котенца, макар че те едва ли ще усетят действието ѝ.

Могат ли бременни или кърмещи котки да се забавляват с коча билка?

бременна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кочата билка може да не е вредна за котките, но не се препоръчва да позволявате на бременната си котка да има достъп до нея. Ако женската ви котка е податлива на хиперактивно поведение, предизвикано от реакция на котешка билка, тя може да се нарани по време на игрите и стимулацията от растението. Това може да застраши здравето на вашата котка и нейните неродени котенца.

Най-големият проблем, който кочата билка създава за бременни котки обаче е, че тя може да стимулира матката, което може да предизвика преждевременно раждане, което може да бъде опасно за котенцата.

Въпреки това е безопасно да давате котешка мента на кърмещи котки. Това няма да навреди на тях или на техните котенца. Все пак трябва да се уверите, че вашата кърмеща котка има необходимите хранителни вещества с диетата си, така че не прекалявайте и не ѝ давайте твърде много от котешката мента.  

бременна коткаСнимка: iStock

Не забравяйте, че кърмещите котки трябва да поддържат себе си и котилото си в отлично здраве, докато котенцата бъдат отбити. За целта майките се нуждаят от балансирана диета с високо съдържание на хранителни вещества, за да могат да се възстановят от бременността си и да поддържат растежа на своите котенца.

Може ли да се дава коча билка на котенца

Растението е безопасно за котките от всички възрасти, но може просто да не подейства на малките котенца. Въпреки това когато пораснат - може да се насладят чудесно на нейното действие.

Котенцата стават по-податливи на ефектите на котешката трева с възрастта и обикновено започват да проявяват реакция между 6 месеца и 1 година. Някои котенца може да проявят реакция по-рано, но това не е често.

Виж още