Опасно ли е бадемовото мляко за котките

бадемово мляко Снимка: iStock

Т ова мляко става все по-популярно напоследък поради ползите, които носи на хората. Ако мъркащият ви домашен любимец проявява интерес към бадемовото ви мляко, което си слагате в кафето или, с което приготвяте закуската си, може да се запитате дали е добра идея да почерпите котката. Краткият отговор на този въпрос е, че бадемовото мляко не вреди на гальовните животни. Въпреки това както с всяка човешка храна, която е безопасна за котките - не бива да преклявате.

Бадемите не са фатални за котките. Въпреки това, то не носи особено големи хранителни ползи за гальовните животни. Може да съдържа допълнителен подсладител и изкуствени съставки, които трябва да се избягват в диетата на вашата котка, доколкото е възможно.

Как котките реагират на бадемово мляко?

бадемово млякоСнимка: iStock

Ако вашият котешки приятел оближе малко бадемово мляко, не се притеснявайте, тъй като малкото количество няма да причини странични ефекти, нито дискомфорт на вашата котка. Като цяло е препоръчително да започнете с малко, да изчакате и да наблюдавате за нежелани реакции или алергии, когато давате на вашия домашен любимец нещо ново.

Dogsandcats.bg

Да предположим, че вашата котка ближе бадемово мляко и има алергия. В този случай е вероятно тя ще изпита само дискомфорт, свързан със стомаха. Симптомите могат да включват подуване на корема, газове, запек, диария или разстроен стомах.

Възможни ползи от бадемовото мляко за котките

Бадемовото мляко е подходящо за вашата котка в умерени количества. Тъй като повечето котки имат непоносимост към лактоза, бадемовото мляко може да бъде отличен вариант за краве мляко и е по-малко вероятно да причини проблеми, свързани със стомаха.

Освен това бадемовото мляко не съдържа холестерол и съдържа малко или никакви наситени мазнини. Производителите често добавят витамин D и калций, за да го направят като краве мляко, но няма да получите предимствата от приготвянето му у дома. Бадемовото мляко е богато на много минерали и витамини, по-специално витамин Е, основен антиоксидант, от който котките се нуждаят.

бадемово млякоСнимка: iStock

Въпреки че пиенето на малко количество бадемово мляко няма да навреди много на вашата котка, не трябва да имате навика да предлагате купички с бадемово мляко на вашия котешки приятел.

Бадемовото мляко дава малко хранителни вещества и никакви, които вашият котешки приятел не получава вече от ежедневната си диета с котешка храна. Бадемовото мляко също е с относително високо съдържание на калории и може да причини затлъстяване и стомашни проблеми, ако се яде в излишък.

Виж още