Опасност за домашните любимци през пролетта: борова процесионка

борова процесионка Снимка: iStock

С идването на топлите дни желанието да прекарваме дните си на открито с нашите четириноги приятели става по-голямо. И все пак, сред красотата на природата дебне една опасност, която често се подценява: гъсеницата боровата процесионка. Въпреки безобидния си вид тези гъсеници представляват сериозна заплаха за кучетата и другите домашни любимци. По-долу разбулваме мистерията на тези паразити и даваме важни насоки какво да правите, ако домашният ви любимец се сблъска с тях.

Какво представляват?

борова процесионкаСнимка: iStock

Наречени така заради склонността им да се движат в „процесии“, приличащи на верига, гъсениците боровата процесионка (Thaumetopoea pityocampa) могат да причинят дразнене и сърбеж при контакт с човешката кожа и очи. Опасността обаче нараства експоненциално, когато домашните любимци, особено кучетата и котките, се сблъскат с тези ларви. Бързите действия стават наложителни, тъй като контактът с тях може да се окаже фатален за животните.

Боровите процесионки обикновено обитават почвата и младите дървета, като образуват гнезда върху борове и дъбове, особено през ранните пролетни месеци. Истинската заплаха се крие в техните власинки, които при допир полепват по козината на животните или, което е по-лошо, по езика им. Вроденото любопитство на домашните любимци, изразяващо се в подушване и изследване, увеличава вероятността от случайно поглъщане или контакт, което пък създава предпоставки за тежки последици.

Dogsandcats.bg

Симптоми и рискове за домашните любимци

борова процесионкаСнимка: iStock

Кучетата, които са естествени изследователи, са особено податливи на опасностите, които представляват боровите процесии. Бдителността е от съществено значение, когато ги разхождате в паркове или борови гори, които са любими местообитания на тези гъсеници. От решаващо значение е да се разпознаят признаците за излагане на кучетата на въздействието на процесионките:

  • Прекомерно слюноотделяне, често придружено от повръщане.
  • Подуване на езика в резултат на контакт с жилещите власинки на гъсеницата, което създава риск от задушаване.

Бързата реакция е от първостепенно значение, тъй като нелекуваните симптоми могат да доведат до некроза, треска, диария, загуба на апетит и слабост при домашните любимци.

Как да реагираме след контакт?

борова процесионкаСнимка: iStock

Въпреки че превенцията е от ключово значение, все пак могат да се случат инциденти. Ето някои важни стъпки, които специалистите препоръчват да предприемете:

  • Незабавно потърсете помощ от ветеринарен лекар за цялостно лечение и терапия, съобразена с нуждите на вашия домашен любимец. Ветеринарната намеса е от решаващо значение за овладяване на алергичните реакции и предотвратяване на усложненията.
  • Разтвор на вода и сода за хляб: Изплакнете устата на кучето си с разтвор от вода и сода за хляб, за да отстраните остатъците от гъсеницата. Това може да помогне за облекчаване на симптомите и да предотврати по-нататъшно поглъщане на токсини.
  • Избягвайте гореща вода и излагане на пряка слънчева светлина на засегнатите участъци, за да предотвратите изостряне на възпалението.
  • Не се опитвайте да отстранявате власинките им от козината на любимеца, тъй като това може да влоши дразненето.

Котките също са изправени пред подобни рискове, когато са влезли в контакт с борова процесионка. С навиците си котките могат неволно да разпространят заразата по тялото си, което да влоши ситуацията. Ако котката ви прояви симптоми на излагане на процесионни гъсеници, незабавно се консултирайте с ветеринарен лекар за поставяне на подходяща диагноза и лечение.

борова процесионкаСнимка: iStock

Запомнете, че дори самото подушване на тези гъсеници може да предизвика тежки реакции при домашните любимци, включително подуване на езика и задух. Отровните им влакна могат да предизвикат алергични реакции при контакт с кожата или вдишване. Внимавайте да не ги настъпвате, тъй като при това действие отровата се освобождава във въздуха, което увеличава риска от инфекция.

В ситуации, в които незабавният достъп до ветеринарна помощ е невъзможен, например в отдалечени планински райони, е важно да реагирате бързо. Можете да направите незабавна онлайн консултация с ветеринарен лекар на Happy Pet Net, който да ви насочи как да действате докато стигнете до клиниката.

Виж още