Опасности за котките от почистването на дома с белина

котка козметика препарати Снимка: iStock

Б елината е продукт, предпочитан от много домакинства, защото осигурява добра дезинфекция и чистота на дома. Ако живеем с домашен любимец обаче, трябва да бъдем много внимателни.

Белината е отровна за хората (както всички почистващи препарати) и затова трябва да държим тези помощници в домакинството далеч от деца. Подобно на тях - мъркащите животни пъхат сладкото си носле навсякъде и са готови да подушат всичко, което им се изпречи на пътя, както и да се оближат.

Голямо значение има вида белина, на която е изложена котката, според ветеринари в PetMD. Също така има една положителна новина - в повечето случаи, мъркащите животни имат досег до обикновена белина, която може да причини дразнене, но в малки количества и с правилната реакция - животните могат да се лекуват у дома сравнително бързо и безболезнено.

От друга страна - силно концентрираната белина, може да предизвика много тежки отравяния, лезии по кожата, хранопровода и стомаха, а това лечение може да отнеме месеци.

Dogsandcats.bg

Ако сте видяли, че мъркащият приятел облизва белина или мястото, което току що сте почистили с нея - потърсете съвет от ветеринарния лекар колкото се може по-скоро.

Как домашните любимци са изложени на белина

котка козметика препаратиСнимка: iStock

Вероятността гальовният съквартирант сам да пожелае да оближе белина е много малка, защото миризмата по-скоро би отблъснала котката ви. Дори и първоначално тя да прояви интерес към отворената опаковка, със сигурност след секунда ще даде на заден ход, щом усети изгарящата миризма.

Досегът на мъркащите приятели с този препарат е когато вие почиствате различни повърхности в дома ви. Ако сте изсипали в голяма кофа малко количество белина, тогава миризмата не би била толкова натрапчива и мъркащият приятел може да се „излъже“ да си близне, докато вие почиствате и погледът ви е на другата страна.

Разредената белина не би имала толкова сериозно последици за домашния любимец и може да предотврати по-лошото отравяне. Въпреки това консултацията с ветеринар е задължителна.

Когато почистваме повърхносите по тях остава филм. Котката ви стъпва по дезинфекцирания плот, след което облизва лапите си. По този начин тя поглъща вредни частици от белината, останали по повърхността. Това важи за повечето обикновени препарати, с които почистваме дома си.

Признаци на отравяне с белина

От обикновената белина, която ние разреждаме, мъркащият приятел може да развие симптоми в рамките на минути след консумирането. Те включват:

  • Силно слюноотделяне
  • Зачервяване и дразнене по кожата и около устата
  • Необичайно поведение
  • Повръщане

Ако мъркащият приятел е консумирал белина - следва да се обадите на ветеринарния си лекар. Ако тя е концентрирана - случаят се превръща в спешен.

котка козметика препаратиСнимка: iStock

В случай че не сте сигурни колко количество е погълнала котката ви, защото не сте я видяли добре - приближете се близо до нея и до устата ѝ и опитайте да я подушите, за да прецените. В зависимост от цвета на козината - можете да откриете и петна по нея.

Колкото повече информация предадете на ветеринарния лекар, толкова по-добро и бързо и ефективно ще бъде лечението. Възможно е мъркащият приятел да е имал досег до вода разредена с белина или тоалетната, която сте почистили.

Как трябва да постъпите - ще ви посъветва вашия ветеринарен лекар. Задължително приберете белината и всички препарати на недостъпно място. Може да се наложи да изплакнете козината с вода и да избършете с кърпа, за да премахнете количеството белина по козината.

Когато заживеем с домашен любимец трябва да сме нащрек и да прибираме вещите, които биха го изложили на опасност. Почистващите препарати трябва да бъдат скрити и недостъпни за котката ни. Когато почистваме дома е препоръчително да използваме продукти, които са подходящи за домашни любимци. Такива можете да откриете в зоомагазините, както и в онлайн магазини.

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още